15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle istihbarat zaafiyet tartışmaları sürerken, "FETÖ'nün kriptolu haberleşme sistemi ByLock'u Mayıs 2016'ya kadar izleyen MİT darbeyi neden haber alamadı?" sorusu da cevabı aranan şeyler listesinin tepelerinde yer alıyordu.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdükadir Selvi, MİT'in ByLock'u izlemesine rağmen darbe planını öğrenememesinin nedeninin darbe planlarının 17-25 Aralık'tan sonra devreye sokulan bir başka kriptolu haberleşme programı olan 'Eagle' üzerinden yapılması olduğunu yazdı.

KAYIP HALKA "EAGLE" PROGRAMI
"MİT, FETÖ'cülerin ByLock programı üzerinden haberleştiklerini tespit etti de darbeyi niye öğrenemedi?" diye soran Selvi şöyle devam etti: "Önemli bir soru. FETÖ'cülerin ByLock üzerinden haberleştikleri doğru. Ancak darbeye giden süreçte kayıp bir halka var. O da ‘Eagle' programı.
17-25 Aralık'tan sonra FETÖ'cülerin haberleşmeleri bıçak kesilir gibi kesilince MİT, yeni bir sistemin devreye sokulduğunu fark ediyor. Ancak ByLock programına ulaşmak kolay olmuyor."

MİT'İN HABER ALAMAMASININ NEDENİ 'EAGLE'
MİT ByLock'u tespit ettikten sonra kriptoları kırmaya başladığını ve bunun 2016 yılı Mayıs ayına kadar sürdüğünü yazan Selvi şöyle devam etti: "Darbeye şunun şurasında ne kaldı? MİT, ByLock'un şifrelerini kırarken onlar 2016 yılı Ocak ayından itibaren başka bir sisteme geçmiş bile. Eagle sistemi üzerinden haberleşmeye başlıyorlar.
ByLock programının şifrelerini kıran MİT'in darbeyi haber alamamasının altında yatan neden, Eagle sistemi."

15 TEMMUZ'A İLİŞKİN EN YENİ BİLGİLER EAGLE'DE
"Darbe planları 17 Şubat'ta kesinleşiyor. İş ciddiye binince haberleşme sisteminden çıkıp, darbenin olgunlaştırıldığı bir üst aşamaya geçiyorlar. Eagle sistemini laptop'lara ve sabit bilgisayarlara yüklüyorlar. Sinyalin takibe girmemesi için laptop'ları da sabit bilgisayar gibi kullanıyorlar. Ayrıca konuşmaları silen bir yazılım yüklüyorlar.
15 Temmuz darbe girişimine ilişkin en yeni bilgiler ise ByLock'ta değil, Eagle programında yer alıyor."
ByLock'ta gerçek isimlerle yazışılırken, Eagle'da kod isimler üzerinden haberleşildiğini iade eden Selvi, "O nedenle Eagle'da kod isimleri üzerinden haberleştikleri için gerçek kişilere ulaşılamıyor." dedi.

DARBE GECESİ NEREDEN VE NASIL HABERLEŞTİLER?
Abdülkadir Selvi'nin yazısının son bölümü şöyle:
"Eagle programının sinyal takibinde tespit edilmemesi için cep telefonlarına yüklememişlerdi. Darbe gecesinde de dışarı çıkarmıyorlar. Ağırlıklı olarak WhatsApp üzerinden haberleşiyorlar.

EAGLE NEYİN ŞİFRESİ VE 15 TEMMUZ'LA İLİŞKİSİ NE?
"Eagle programının bir de farklı bir özelliği var. Fetullah Gülen, darbenin şifresi gibi kabul edilen konuşmasını yeşil haki renkli askeri kıyafetle yapmıştı. ‘Eagle' programının adı da ‘Kartal' anlamına geliyor. 15 Temmuz darbesinin vurucu gücü olan savaşan kartallar, yani F-16'lar..."

EAGLE DARBEDEN ÖNCE TESİT EDİLEMEDİ!
MİT tarafından şifreleri kırılan ByLock programındaki verilerden daha çok kamudaki FETÖ'cülerin tespitinde yararlanılıyor. Ama asıl darbe planları Eagle programında yer alıyor. Eagle programı darbeden önce tespit edilemedi ama programın şifreleri kırılarak darbe planı ortaya çıkarılacak.