Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Peki, Ülkemizde birçok şubesi bulunan dev market zincirlerinin neredeyse başında yer alan Migros'tan kurbanlık alınır mı?  Sorusunu haberimizde ele aldık.

Kurban Bayramı için artık neredeyse son saatlere girdik. Müslüman âlemi dünyanın tüm coğrafyasında vazifelerini yerine getirmek için kurbanlıklarını almaya devam ediyor. Daha önce alkol satışıyla birlikte kurban satışı da yaptığı için gündeme gelen Migros son yıllarda da domuz eti ürünleriyle birlikte Kurban Bayramı’nda kurbanlık satmasıyla konuşuluyor.

Yeni Akit'in haberine göre; Din İşleri Yüksek Kurulu Başkan Vekili Doç. Dr. Cenksu Üçer, genel olarak zincir marketlerin kurbanlık satışı yapmasıyla ilgili şu açıklamayı yapıyor. Üçer, öncelikle İslam’ın bu konudaki emirlerini hatırlatarak zincir marketlerden kurbanlık alınması ibadet esaslarına göre değerlendirildiğinde caiz olmadığını belirterek nedenlerini Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hususları ile  açıklıyor.

-Diyanet’e göre; “Büyükbaş hayvanlar bir kişiden yedi kişiye kadar ortak olarak kurban edilebilir. Buradaki en önemli nokta ortakların hepsinin Müslüman olması ve kesilen kurbanlık hayvanın en az yedide birine sahip olması gerekir.” Diyanetin bu fetvasına göre; marketlerden alınan kurbanlıklarda diğer hissedarların kimler oldukları, Müslüman olup olmadıkları bilinmediği için bu durum şüphede kalıyor.

- Diyanet’e göre; “Her bir büyükbaş hayvana ortak olan kişilerin adına kesilen kurbanların hisseleri, yedide birden daha az olarak belirlenmemelidir.” Bu fetvaya göre; marketlerde kilo garantili satılan kurbanlık hisselerinden 7 kişiye garantili verilen miktardan arta kalan kısım, market reyonlarında et olarak satılıyor. Bu durumda da bütün bir kurbanlık hayvan 7 kişiden daha fazla hisseye bölünmüş olduğu için kurban ibadetini sıkıntıya düşürebilir.

Gıda Hattı’nda ise bu konuyla ilgili şu sözlere yer veriliyor;

Gıda Hattı ise söz konusu konu ile ilgili paylaştığı haberde “büyük market zincirlerinin internet sitelerinde paylaştıkları “fetva” ile milyonlarca Müslümanı yanıltmış ve ibadetlerinin geçersiz olmasına neden olmuştur, Çünkü Migros, A101 ve Carrefour’un internet sitesinde yayınladıkları fetvada kurbanlık ibadetinin genel koşullarından yani, vekalet yoluyla kurban kesilebileceğinden, ödemenin kredi kartı ve taksitle yapılabileceğinden, kurbanın 7 ortağa kadar olabileceğinden ve kurbanın, bayramın 4. gününe kadar kesilebileceğinden bahsedilmektedir. Söz konusu fetvada kesinlikle “bu marketlerden kurban alabilirsiniz” gibi bir not bulunmamaktadır.” İfadesine yer veriyor.