Anadolu 61. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık  Atınç Manap katılmazken, müşteki Kerime Pehlivan ve taraf avukatları hazır  bulundu. Duruşmaya, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) avukatları ile izleyiciler de katıldı.

Müşteki Kerime Pehlivan, sanık hakkındaki şikayetinin devam ettiğini  söyledi.

Pehlivan'ın avukatı İsa Mesih Şahin de eksik hususların giderilmesini  talep etti.

Sanık Atınç Manap'ın avukatı Ayşen Koçak ise 7 sayfalık savunma  dilekçesi sunarak, gelecek celse ayrıntılı savunma yapacaklarını belirtti.

Mahkeme, eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

KADEM'DEN AÇIKLAMA

Duruşmayı izlemek üzere Anadolu Adalet Sarayı'na gelen Kadın ve  Demokrasi Derneği (KADEM) üyeleri, "Kerime için adalet" yazılı pankart açtı.

KADEM üyeleri adına konuşan Avukat Canan Sarı, Kerime Pehlivan'ın  metronun asansörünü beklerken çarşaflı olması nedeniyle sözlü ve fiziksel  saldırıya uğradığını belirterek, birlikte yaşama kültürüyle beraber kişisel hak  ve özgürlüklere açıkça yapılmış olan bu saldırıyı büyük bir üzüntüyle  karşıladıklarını söyledi.

Sözlü ve fiziksel şiddete maruz kalan bireylerin açtıkları davalarda  sürecin uzamasının, olayı yaşayan kişiler ve toplum açısından adalete olan inancı  zedelediğini anlatan Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kendisinden farklı göründüğü veya düşündüğü için karşı tarafın  kişisel özgürlüğünü hiçe sayarak uygulanan şiddet eylemi, farklı olana gösterilen  bir tahammülsüzlük halidir. Bu tür davalarda suçların sadece hakaret suçu olarak  cezalandırılması, işlenen eylemin niteliğini adeta basitleştirmektedir. Açıkça  ayrımcılık ve nefret içerikli saiklerle işlenen bu tarz eyleme orantılı ve adil  cezalar verilmemesi, olaylarla ilgili toplumsal duyarlılığın kaybedilmesi  tehlikesine neden olmaktadır. Oysa ki tüm farklılıklarımızla hep birlikte anlamlı  bir bütün olmak için çareler aramak, hepimizin savunması gereken öncelikli  değerlerimizden olmalıdır."

Sarı, KADEM olarak Kerime Pehlivan'a karşı işlenen nefret suçunun  karşısında olduklarını ve davanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını aktararak,  her türlü şiddete karşı mücadelelerine devam edeceklerini dile getirdi.

Açıklamaya, AK Parti Kartal İlçe Kadın Kolları Başkanı Arzu Öğüt  Şimşek de destek verdi.

İDDİANAMEDEN

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Bostancı  Şehit Semih Balaban Polis Merkezi Amirliği'ne müracaat eden Kerime Pehlivan'ın,  olay günü Bostancı Metro İstasyonu'nda dışarı çıkmak için asansör beklediği  sırada giyiminden ve inancından dolayı bir kişinin yüzüne tükürerek hakaret  ettiğini beyan etmesi üzerine soruşturma başlatıldığı belirtiliyor.

İddianamede, sanık Atınç Manap'ın "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya  aşağılama" ve "hakaret" suçlarından 9 ay 15 günden 3 yıl 4 aya kadar hapisle  cezalandırılması talep ediliyor.