Ulusal Göç Enstitüsünden yapılan açıklamada, eyalet ve federal polis  ekiplerinin ortaklaşa düzenlediği operasyonda çoğunluğu Honduraslı ve Guatemalalı  olmak üzere 450'den fazla Orta Amerikalı göçmenin yakalandığı belirtildi. ABD'ye  gitmek üzere Orta Amerika'dan gelen göçmenlerin geçici olarak Veracruz'da  saklandıkları ifade edildi.

Yakalanan göçmenlerin işlemlerinin ardından güvenli bir yerde misafir  edileceği aktarıldı ancak bu kişilerin ülkelerine iade edilip edilmeyeceği  açıklanmadı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ordu ve federal  polisin, insan kaçakçılarına ve göçmenlere karşı mücadelesinin devam edeceği  vurgulandı.

Meksika sınırındaki göçmen konvoyu

Orta Amerika'dan ABD'ye ulaşmak için yola çıkan 7 binden fazla kişinin  bulunduğu göçmen konvoyu, geçen yıl aralıkta Meksika topraklarında ilerleyerek  kuzeydeki sınır kenti Tijuana'ya ulaşmıştı.

ABD ve Meksika hükümetleri arasındaki "Meksika'da Kal" mutabakatı  kapsamında, Meksika üzerinden ABD'ye göç müracaatında bulunan üçüncü ülke  vatandaşlarının başvuru işlemleri sonuçlanıncaya kadar Tijuana'da ikamet etmesi  öngörülmüştü.

Meksika Ulusal Göç Komisyonu Başkanı Tonatiuh Guillen, 29 Ocak'ta  yaptığı açıklamada, hükümetin 1 Aralık 2018'den bu yana çoğunluğu Orta Amerika  ülkelerinden toplam 3 bin 983 göçmene geçiş vizesi verdiğini kaydetmişti.