Ankara belediyesinin çok fazla borcu olduğuyla ilgili bir soruyu Millet İttifakı adayı Mansur Yavaş, “Bir defa vatandaşın parasını harcıyor. Ankara'ya yapılan kapılar, saat kuleleri, Çin'den gelen bir sürü oyuncak görüyorsunuz. Borçlanma sebeplerinden biri Ankapark mesela. Su keza öyle... Önce yüzde 30 sonra yüzde 17 ucuzlatıldı. Allah'ın nimetinden bir katrilyon kar edildi" diye yanıtladı. Ayrıca Yavaş, Anıtkabir'e günübirlik gelen ziyaretçi sayısının 6 buçuk milyon olduğunu belirterek, "Bunun 2 milyonu Ankaralıların oluşturduğunu varsayarsak, geriye kalan 4 milyon kişiyi bir gece konaklattığımız zaman esnafın ve işletmecinin kazandığı parayı hesap etmemiz lazım" dedi.

Başkent Organize Sanayi Bölgesi (OSB)'yi ziyaret eden CHP İYİ Parti işbirliği adayı Mansur Yavaş, burada yaptığı konuşmada, belediye başkanlığı döneminde sanayideki kalkınmayı sürekli desteklediğini belirterek, “Tüzel kişilik olarak Türkiye'de ilk defa tek başına o zaman yasa değişmişti organize sanayi bölgesini kurduk.Yasa değişmeden önce İl Özel İdaresini falan ortak etmemiz gerekiyordu. Tek başımıza kurunca çok sorun olmadı.Ancak planlama aşamasına geçince bir takım kamulaştırmalar gerekti. Daha sonra şansızlığımız 2001 krizleri olunca, talepte olmadı. Maalesef organize sanayiyi daha sonra feshetmek durumunda kaldık” diye konuştu.

İstihdam için organize sanayilerinin öneminde değinen Yavaş, belediyelerin kolay para kazandığını ve sanayiyi desteklemediğini öne sürdü.

“ANITKABİR'E 6 BUÇUK MİLYON KİŞİ GELİYOR”

Turizm ile ilgili özel projeleri olduğunu anlatan Yavaş, şunları söyledi:

“Turizm ile ilgili bizim çeşitli projelerimiz var. Birgün gezerken genç bir vatandaşımız bana 'Anıtkabir'e günlük kaç kişi geliyor biliyormuşsun?' dedi. Bende bilmiyorum dedim. Gerçekten baktım günü birlik Anıtkabir'e 6 buçuk milyon kişi geliyor. Bunun 2 milyonu Ankaralıların oluşturduğunu varsayarsak, geriye kalan 4 milyon kişiyi bir gece konaklattığımız zaman esnafın ve işletmecinin kazandığı parayı hesap etmemiz lazım. Bunlara da yol gösterecek olan belediyedir.

“ALLAH'IN NİMETİNDEN BİR KATRİLYON KAR EDİLDİ”

Mansur Yavaş konuşmasının ardından, sanayici işadamlarının sorunları dinleyip yanıtladı.

“Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin çok fazla borcu olduğu söyleniyor. Ankara'nın iyi yönetilmesi için ne gerekiyor?” sorusunun üzerine Yavaş, şöyle konuştu;

“Bir defa vatandaşın parasını harcıyor. Öncelikleri dikkate almak zorunda. Ankara'ya yapılan kapılar, saat kuleleri, Çin'den gelen bir sürü oyuncak görüyorsunuz. Borçlanma sebeplerinden biri Ankapark mesela. Su keza öyle. Önce yüzde 30 sonra yüzde 17 ucuzlatıldı. Allah'ın nimetinden bir katrilyon kar edildi. İnsani değildir. Belediye kaynaklarının uygun kullanılması gerekir. İmar rantı mesela. İmar plan ve yönetmeliklerine aykırı olmadığı taktirde bu rantın büyük kısmını belediyeye aktarılması gerek. Ankara'da tasarrufla işe başlayacaksınız. Vatandaşın parasını kendi paranızdan üstün tutacaksınız. Çok fazla ölü yatırım var. Meslek odalarının, üniversitelerin yapılmasın dediği ne varsa yapıldı. Ağaçlar dikildi. 140 liraya alınan ağaçlar 1400 dolara geldi. Peki, gelen ağaçlar Ankara'nın iklimine uygun mu? Kendi vatandaşımız ile sözleşmeli üretim yapacağız. Oradan da tasarruf edeceğiz. Dışarıdan bitki getirmeyeceğiz. Ankara'nın birçok geliri var. Bir yandan borç ödenirken bir yandan gelirlerle birçok şey yapılabilinir.”

Başkent OSB Başkanı Şadi Türk de Ankara'nın memur, öğrenci ve sanayi şehri olduğunu belirterek, “Bir şehrin her şeyi birden ayağı kaldırması diye bir şey söz konusu değildir. Şehrin kendi dokusuna ve karakterlerine uygun yapılara göre şekillendirmesi gerekiyor. Ankara'nın kendi dokusuna uygun bir şehir planlamasının geç kalınmadan, bütün ortakların katılımıyla gözden geçirilmesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.