Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Kültür Mantar yetiştiriciliğinde Mantarın yetişme yerleri açık ve kapalı üretim alanları olmak üzere ikiye ayrılır. Doğada tabii halde üreyen mantarların oluşması verim potansiyeli, direkt çevre koşullarına bağlı olduğundan ve bunların nasıl olacağının önceden kestirilememesi, bir tarımsal işletmenin sadece doğa mantarları toplayarak, satması ekonomik değildir, birçok riski taşır. Bu bakımdan bizim için esas olan kapalı ve kontrollü koşullarda yapılan üretimdir.

Mantarın ticari üretim yerleri, etrafı kapatılmış, iklim koşulları kısmen veya tamamen ayarlanabilen özel üretim yerleri veya mantarın ekolojik koşullarını yaratacak, herhangi bir önlem almadan, kendiliğinden meydana geldiği kapalı alanlardır. Bu yerlerin başında mağara ve tüneller, bira ve şaraphane mahzenleri, bodrum ve kiler gelir.  



-Kendi mantarlarınızı yetiştirmek istiyorsanız, ihtiyacınız olan ilk şey mantar kompostudur. Mantar kompostunu hazır alabilir veya evde kendiniz hazırlayabilirsiniz. Fakat süreci hızlandırmak ve beklemek istemiyorsanız, hazır mantar kompostularını kullanmanızı öneriyoruz.

-20 gün boyunca bu işlemi tekrar edin. 20 günün sonunda poşetin veya kabın ağzını açın. Günde 8 saat havalanmasını ve ışık görmesini sağlayın.

-Ayrıca günde bir kez fıs fıs ile toprağını nemlendirin.

-Bu işlemleri düzenli bir şekilde uyguladıktan sonra küçük küçük mantarların çıkmaya başladığını göreceksiniz.



Bu işe başlayacaklar için mantar yetiştiriciliğinin avantajlarını belirtmek gerekir. Bu iş kolu için avantajlar aşağıdaki gibidir:

-İklim koşulları ülkemizdeki Akdeniz iklimine uygundur.

-Yatırım riski azdır.

-Büyük ekim alanı gerektirmez.

-Az işçilik gerektirir.

-Mantar çeşitliliği çoktur.

-Lüks tüketim ürünü olarak ihracatı yüksektir.

-Pazar alanı geniştir.

-Kolay pazarlanır.

-Az zamanda yüksek kazanç sağlanabilir.

Mantarların doğası gereği hasat edildikten sonra da verim vermeye devam ederler. Yani bir poşet komposttan aşağı yukarı 3 ay boyunca ürün almak mümkündür. Mantarları hasat ederken dikkat edilmesi gereken mantarları koparmamak, kökü ile sökerek almaktır. Mantarları kökünden sökmemizin sebebi koparıldığı takdirde malzemenin içinde kalacak olan kökün çürüme yapmasını önlemektir. Mantarlar hasat edildikten sonra yerine yenisi gelecektir ancak bunu sağlamak için yapılması gereken kompost içindeki saman veya talaşın sürekli nemli kalmasını sağlamaktır. Bunun için poşetin üzerine kürdan ile açılan deliklerden spreyleme yöntemi ile sulama yapılması yeterli olacaktır.