Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

KPSS başvuruları için gün sayılıyor. Yeni yılda Lise ve önlisans mezunları da sınava girecekler... Milyonlar heyecanlanırken "KPSS başvuruları başladı mı, ne zaman başlayacak? Ortaöğretim, önlisans, lisans sınavları ne zaman?" sorusu art arda geliyor.

KPSS BAŞVURU TARİHLERİ NE ZAMAN?

2022 ÖSYM sınav takvimi henüz açıklanmış değil. Önümüzdeki günlerde tarihler hakkında bir duyuru yapılması bekleniyor. 2020 yılında KPSS lisans başvuruları mayıs ayında başlmış, önlisans ve ortaöğretim başvuruları ise ağustos ayında başlamıştı.

KPSS TÜRLERİ NELERDİR?

KPSS genel olarak puan türleri üzerine ele alınır ve atama gerçekleştirilir. Böylece hem mesleki açıdan hem de eğitime bağlı olarak memur kadroları doldurulmuş olur. Bu doğrultuda 3 farklı KPSS puan türü yer almaktadır. Bunlar P1, P2, P3 olarak ele alınır. Her bir puan türü farklı alanı göstermektedir ve bu alanlar üzerinde KPSS sınavı bağlamında atama sağlanır.

- KPSS P1 puanı genel yetenek ve genel kültür puanlarının ele alınması ile hesaplanır. Genel yetenek %70 ve genel kültür ise %30 üzerinden hesaplama yapılır.

- KPSS P2 puanı ise genel yetenek yüzde altmış ve genel kültür %40 üzerinden saplama ile gerçekleşir.

- Aynı şekilde KPSS P3 puanı ise eşit oranda genel yetenek ve genel kültür üzerinden hesaplanır. Bu puan türü lisans için gerçekleştirilir.