Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı ve Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı Fikrim Damka, ATO Başkanı Baran'ı ziyaret etti. Ziyarette konuşan ATO Başkanı Baran, Kosova'nın da içinde yer aldığı Balkanlar'ın Türkiye'nin ekonomik ve siyasi politikaları açısından özel bir öneme sahip olduğunu belirterek, "Kosova'nın bağımsızlığı ve ekonomik gelişimi, Türkiye'nin Avrupa'ya açılan yolu Balkanlardaki barış ve istikrarın temelini oluşturuyor " dedi.

Coğrafi yakınlığa, Türk nüfusunun yoğunluğuna ve ilişkileri geliştirme niyetine rağmen Kosova ile Türkiye arasındaki ticaretin istenen seviyeye ulaşamadığına dikkat çeken Baran, "Ülkelerimiz arasındaki ticaret hala milyon dolar düzeyinde seyrediyor. Bu rakamla yetinmek mümkün değil. Ticaretimizi en kısa sürede milyar dolar düzeyine ulaştırmak için Ankara Ticaret Odası olarak üzerimize düşen her türlü görevi yapmaya hazırız" diye konuştu.

Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Damka da ziyarette yaptığı konuşmada, Kosova'nın kalkınmasını hızlı ve sağlam yapabilmek için çalışmalar gerçekleştirdiklerini ve bu süreçte Türkiye'yi hep yanlarında gördüklerini söyledi. Bakan Damka, hâlihazırda Türk şirketlerinin Kosova'da havalimanı ve enerji alanlarında yatırımları bulunduğunu, Ziraat Bankası, İş Bankası ve TEB'in de Kosova'da hizmet verdiğini bildirdi.

Türkiye'nin desteğinin devam etmesine olan ihtiyaçlarından bahseden Damka, "Türkiye Kosova'nın, savaş sırasında da, sonrasındaki yapılanma sürecinde de, kalkınma sürecinde de yanında olduğunu her zaman hissettirdi. Şimdi bunun devamını getirmek arzusundayız. Genç bir ülke olarak her zaman desteğe ihtiyacımız var. Sizlerden destek gördüğümüz sürece sırtımız yere gelmez" dedi.

Ankaralı iş insanlarını Kosova'da yatırım yapmaya davet eden Damka, sanayi bölgeleri ile serbest bölgelere yatırım yapılması durumunda Kosova'nın bir üs olarak değerlendirilebileceğini ve buradan Avrupa ülkeleri ile Amerika Birleşik Devletleri'ne kolaylıkla ihracat yapılabileceğini anlattı. Bakan Damka, Kosova'da yatırım yapmak isteyenlere yer tahsisinin de aralarında bulunduğu destekler sağlandığını bildirdi.

Kosova'da 30 bini aşan sayıda Türk'ün yaşadığını kaydeden Bakan Damka, Türkçe konuşan nüfusun 300 bini aştığını, Prizen'in de aralarında bulunduğu bazı bölgelerde Türkçe'nin resmi dil olarak kullanıldığını bildirerek, "Türk yatırımcıları ülkemize yatırım yaptıklarında dil konusunda da zorluk çekmeyecektir" dedi.

Yaklaşık 2 bin Kosovalı öğrencinin Türkiye'de üniversite eğitimi gördüğünü bildiren Bakan Damka, bu öğrencilerin de Türk yatırımcılara çalışmalarında katkı sağlayabileceğini ifade etti.

Bakan Damka'nın ziyaretinde ATO Başkanı Baran'a, Meclis Başkanı Mustafa Deryal, ATO Yönetim Kurulu Üyeleri Ülkü Karakuş, Adem Ali Yılmaz, Nihat Uysallı, Süleyman Ekinci, Halil İlik, Nuh Acar ile ATO Eski Yönetim Kurulu Üyesi Hıfzı Kuruşa eşlik etti.

BİZİM HABER MERKEZİ