İrlandalı anne Louise , boşandığı eşinin kaçırdığı kızı May için ölümü göze alıp Suriye ’ye gitti. Türk kaçakçıların dolandırdığı, eşinin öldüresiye dövdüğü Louise, kızı May ile İrlanda ’ya kaçtı.

GÜNEY Kıbrıs’ın Limasol kentinde yaşayan İrlanda vatandaşı Louise Monaghan’ın hayatı, 6 yaşındaki kızı May ’in okula başlamasına bir gün kala eski eşi Mustafa tarafından Suriye ’ye kaçırılmasıyla adeta altüst oldu. Olay geçtiğimiz yıl eylül ayında yaşandı. Mustafa Esad, bir Müslüman okuluna gitmesini istediği kızını 37 yaşındaki annesi Louise’den gezdirmek için aldı. Suriye li baba, kızı May ’i Barbi bebek alma bahanesiyle götürdüğü havaalanında uçağa bindirerek Suriye ’ye kaçırdı.

1 ‘KIZIMI O OKULA GÖNDERMEYECEKTİN’
İrlanda lı anne, defalarca aradıktan sonra cep telefonuna ulaştığı eski eşinin kızını da alarak Suriye ’ye gittiğini öğrenince sinir krizleri geçirerek hastaneye kaldırıldı. Mustafa telefonda görüştüğü eski eşine “Kızımın o okula gitmesini istemediğimi biliyordun. Bana yapacak başka bir şey bırakmadın. Şimdi, neyin var neyin yok sat, bankadaki paranı da çek ve Suriye ’ye gel. Burada beraber yaşayalım” teklifinde bulundu. Louise, kızını kurtarmak için teklifi kabul etti.

2 KAÇAKÇILAR DOLANDIRDI, TÜRK MEMUR RÜŞVETİ KABUL ETMEDİ
Louise, önce kız kardeşi Mandy’nin de desteğiyle Türkiye ’ye geldi ve yardım sözü veren Türk kaçakçılara 7 bin 500 dolar ödedi. Telefonla görüştüğü eski eşiyle sınırda buluşmak üzere anlaşan Louise, sınırdan Suriye ’ye gitmek isterken, Türk pasaport memuru tarafından engellenmek istendi. Türk memurun “Çok tehlikeli izin veremem” tepkisi üzerine İrlanda lı anne rüşvet teklif etti. Rüşveti geri çeviren Türk memur, kadının “Kızım Suriye ’de, babası kaçırdı, onu kurtarmak zorundayım” diyerek derdini anlattı. Türk memur bu sözler üzerine Louise’nin geçmesine izin verdi.

3 EVE KAPATIP DÖVDÜ
Sınırda eski eşi Mustafa tarafından karşılanan Louise, İdlib’in Nayrab Köyü’ne götürüldü ve kızına kavuştu. Ancak eski eşi, kızını götürmesine izin vermediği Louise’yi bir köy evine kapatıp defalarca dövdü. Türk kaçakçılardan umudunu kesen İrlanda lı anne bir gün eşi Mustafa tarafından vize süresini uzatmak üzere İdlib’e götürüldü. Louise o gün kızı May ’i de yanına alarak kaçtı. İkili, 4 saat süren tehlikeli bir taksi yolculuğuyla başkent Şam’a ulaştı. Pasaportu eşinde olan Louise yeni pasaport almak için kızıyla Şam’da beklerken, Türkiye ’deki kız kardeşi telefonla kötü haberi verdi: “Türk kaçakçılar yardım etmeyecek. Suriye polisi de kızını kaçırdığın iddiasıyla seni arıyor. Dikkatli ol!”

4 İRLANDA ’YA YERLEŞTİ
İrlanda lı anne bundan sonra, çok büyük tehlikeleri göze aldı ve kaçakçıların yardımıyla kızını da yanına alarak savaş alanına dönen Suriye’den kaç may ı başardı. Louise bu olaydan sonra kızıyla birlikte İrlanda’ya yerleşti

"KÖYLÜ KIZI GİBİ GİYDİRMİŞTİ"
Louise kızıyla İdlib’de karşılaştığı anı şöyle anlattı: “Mustafa beni yaşadığı Nayrab Köyü’ne götürdü. Kızımı gördüm. Tıpkı buradaki Arap köylü kızları gibi giyinmişti.” İrlandalı anne, “İdlib’de her yerden silah sesleri geliyordu. Gerçekten çok tehlikeliydi. Bir otomobile bindik ve saatler sonra katliamların olduğu Hama üzerinden Şam’a ulaştık” diye konuştu.

‘SENİ TAŞLAYARAK ÖLDÜRECEKLER’
Louise, “Elçiliğe giderken, kız kardeşim aradı. Bana ‘Bunu sana söylemek istemezdim ama Suriye hükümeti seni çocuk kaçırmaktan arıyor. Bulurlarsa taşlayarak öldürecekler’ dedi. Her şeyin geride kaldığına inanamıyorum” diye konuştu.