Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Vice'ınm haberine göre, adayların uyuşturucu kullanmadıklarını kanıtlamak için girdiği mücadele sosyal medyada da geniş yer buldu. Hatta idrar örneklerini gösteren küçük yarı saydam şişeleri göstererek kameraların önünde poz verecek kadar ileriye gittiler. 

Her şey 18 Kasım'da Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin Mayıs seçimleri için başkan adaylarından birinin kokain kullandığını iddia etmesiyle başladı.

DUTERTE: BU İNSANIN ÜLKEYE NE FAYDASI OLMUŞ?

Duterte televizyonda yaptığı bir konuşmada, "Kokain bağımlısı bir başkan adayımız var... zengin bir anne babanın çocuğu. Sadece soruyorum: Bu insan Filipinler'e ne gibi katkılarda bulundu? Filipinliler neden onu desteklemek için çıldırıyorlar?” diye konuşunca kızılca kıyamet koptu.

Herhangi bir başkanlık yarışı için 'bel altı' olabilecek bu sözler, ülkedeki 'uyuşturucuya karşı savaş' bağlamında özel bir önem taşıyor. Duterte'nin 2016 seçimlerini kazanmasından bu yana, uyuşturucuyla ilişkilendirilmenin, binlerce kişi için ölüm cezasına eşdeğer olduğu kanıtlandı.

Duterte, atıfta bulunduğu adayın ismini vermese de, alt metni gözden kaçırmak zordu. Duterte'nin, başarılı olanın adayın kendisi değil, adayın babası olduğunu söylediği kişi için ise oklar tek bir kişiyi gösterdi: 1965'ten 1986'ya kadar Filipinler'i yöneten merhum diktatörün oğlu Ferdinand “Bongbong” Marcos Jr.

Marcos Jr'ın sözcüsü ertesi gün, "Bunu üstümüze almıyoruz. Başkan'a saygımız sonsuz" dedi.

İDDİASINI YİNELEDİ: YATTA YAPIYORLAR

Ancak Duterte pes etmedi ve birkaç gün sonra iddiasını yineledi: “Kokain kullanan bir aday var. Şimdi polis 'Neden onu yakalamadık? Başkan onu neden yakalamadı?' diyecek. Zenginler, böyle şeyleri yatta yaparlar. İşte orada yapıyorlar."

Tartışmayı sona erdirmek amacıyla, Marcos Jr. 23 Kasım'da, kendi isteğiyle kokain testi yaptırdığını ve sonuçlarını ulusal uyuşturucuyla mücadele dairesine ve polise gönderdiğini duyurdu.

'UYUŞTURUCU' REKABETİ BAŞLADI

Bunun ardından diğer adaylar ve ekipleri de negatif çıkan uyuşturucu testlerini yayınlamaya başladığında ortaya beklenmedik bir rekabet çıktı.

Panfilo Lacson ve Vicente Sotto III bu yarışta ilk sırada yer alırken, onu Francisco Moreno ve Willy Ong izledi. Duterte'nin desteklediği başkan adayı Bong Go, test yaptırmaya istekli olduğunu söyledi. Aynı zamanda başkanlık adaylarından emekli boks şampiyonu Manny Pacquiao, 8 Eylül tarihli en son uyuşturucu testini yayınladı ve bu da negatif çıktı.

Perşembe günü, Sara Duterte Carpio da resmi sosyal medya sayfalarında 11 farklı madde için olumsuz sonuçlarını yayınladı.