Türkiye’de özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde üretilen ve yurt dışına da ihraç edilen pul biber, yemeklerde vazgeçilmez baharatlardan biri. Pul biberin vücuda sağladığı yararlar saymakla bitmiyor. İçerisindeki C vitamini ve mineraller bakımından zengin olan pul biberin, uzmanlarca özellikle ramazan ayında düzenli olarak kullanılması öneriliyor. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri Mehmet Pıçak, pul biber hakkında, "İçerisinde vitaminler, mineraller, içerisinde bolca C vitamini bulunan ve güneşle birlikte kızaran güneşten de enerjisini alan bir baharattan bahsediyoruz. Sindirimi kolaylaştırdığı için pul biber tüketiyoruz. Sıcakta harareti kesmesi için soğukta vücut ısısını artırması için pul biber kullanıyoruz. Vitamin ve mineral bakımından vücudumuzu desteklemesi sebebiyle pul biber kullanıyoruz. Pul biber şifadır'' diyor. Pıçak pul biberin faydaları hakkında şunları söylüyor:



Pul Biber acı kırmızı biberin kurutulduktan sonra öğütülmesi ile elde edilen, yemek ve salatalara acılık ve lezzet vermek için kullanılan bir baharat. Patlıcangiller familyasından biber bitkisinin (Capsicum annuum) kırmızı renkli ve acı meyvelerinden elde edilen pul biber baharat olarak ülkemizde çok yaygın olarak kullanılıyor. Pul bibere karakteristik acılığını veren kapsaisin isimli biyoaktif bileşenin çeşitli sağlık faydaları vardır. Yapılan araştırmalar kapsaisinin enflamasyon hastalıkları ve kanser riskini azaltıcı etkilere sahip olduğunu ortaya koydu.

Geleneksel üretimde kırmızı biberler sert zemin ya da sergenlerde bütün halde ve saplı olarak açıkta kurutulur. Genellikle 5-10 gün devam eden güneşte kurutma işlemi sırasında geceleri biberlerin üzerleri örtülür. Kurutma tamamlandığında ürün çoğunlukla biber işleyen kuruluşlara satılır. Endüstriyel üretim yönteminde nemli olarak işletmeye alınan biberler öncelikle sap çekme işlemine tabi tutulurlar. Daha sonra yıkanan ve süzülen biberler patlatma ismi verilen işlemle tohumlarından arındırılır. Kalan meyve eti dilimlenir ve 65-70 ºC sıcaklıkta yapay kurutucularda kurutulur. Endüstriyel veya geleneksel yolla kurutulan biberler çekiçli değirmenlerde istenen parçaçık boyutlarında parçalandıktan sonra içi ince naylon ve dışı dokuma PVC torbalarda depolanır.







Mutfakların olmazsa olmazı pul biberin vücuda sağladığı diğer yararlar ise şöyle: