SPK’ya halka arz başvurusunu tamamlayan Kervan Gıda, talep toplama tarihlerini önümüzdeki günlerde duyuracak.

Dünya Gazetesi’nden Şebnem Turhan’ın haberine göre Kervan Gıda Finans Grubu Başkanı Selim Oğul, yüzde 25 sermaye artırımı, yüzde 8 ortak satışı yoluyla gerçekleştirecekleri halka arzla sağlanacak kaynağın büyük bölümünü, yatırımların finansmanında kullanacaklarını söyledi. Yerli yatırımcının borsaya ilgisinin artması, şirketlerin pandemi döneminde yeni finansman kaynakları ihtiyacı halka arzları cazip hale getirdi. Sermaye Piyasası Kurulu’na halka arz başvurusunu tamamlayan Kervan Gıda da gün sayıyor. Kervan Gıda Finans Grubu Başkanı Selim Oğul, halka arz için talep toplamanın önümüzdeki günlerde başlayacağını belirterek, halka arz sonrası sağlayacakları kaynağın büyük bir bölümüyle yurt içi ve yurt dışında yeni yatırımlara imza atacaklarını dile getirdi.

Oğul, Türkiye’nin en yüksek yumuşak şeker üretim kapasitesine sahip firması olduklarını söyleyerek halka arz sürecine OYAK Yatırım liderliğindeki konsorsiyumun aracılık edeceğini kaydetti. Çalışmaların kurum şirket paylarının 2020 yılında Borsa İstanbul’da işlem görmesi yönünde ilerlediğini ifade eden Oğul, talep toplama tarihinin önümüzdeki günlerde netleşeceğini duyurdu. Oğul, Kervan Gıda halka arzının yüzde 25 sermaye artırımı, yüzde 8 ortak satışı yolu ile gerçekleşeceğini, halka arz sonrası şirketin halka açıklık oranı yüzde 26,4 seviyesinde olacağı bilgisini verdi.

Büyüme oranı yüksek bir kurum olarak faaliyetlerini daha da geliştirmek için farklı yatırımlar yapmayı hedeflediklerini dile getiren Oğul, şunları söyledi: 2019 yılında yüzde 29 artışla, 687 milyon TL ciro elde ettik. 2020 yılının ilk yarısında ise geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 41 büyüyerek, altı aylık dönemi 469 milyon TL ciroyla kapattık.

Şu anki yaklaşık cirosal dağılımımız yüzde 57 ihracat, yüzde 43 ise iç pazara şeklindedir. Şirket'in halka arz öncesi aktif büyüklüğü 30 Haziran 2020 itibarıyla 946 milyon TL idi. Bu büyüklük içinde özkaynakların payı yüzde 46'dır. Halka arz sonrasında özkaynakların yaklaşık 800 milyon TL olmasını bekliyoruz. Finansal borçlarımızın yüzde 24'ü TL bazlı iken, yüzde 76’sı ise yabancı para bazlıdır. Bununla birlikte konsolide satışlarımızın yüzde 57'sini ihracat oluşturmaktadır. Bu sayede kredilerimiz bilançoda kayda değer bir açıklık yaratmamaktadır.”

Yeni fabrika binası alımı finanse edilecek

Oğul’un verdiği bilgiye göre halka arz sonrası sağlanacak kaynağın büyük bölümüyle yurtiçi ve yurtdışında yeni yatırımlar yapılacak. Oğul, Türkiye’de ilk sıraya yükselmeyi ve dünyada ise en büyük beş üretici arasına girmeyi hedeflediklerini belirterek “Bu anlamda şirketimizin sağlayacağı kaynağın üç ana başlıkta değerlendirilmesini planlıyoruz. İlk olarak Avrupa’da yeni bir yatırım yapmayı hedefliyoruz. Gümrük avantajlarından yararlanmak, coğrafi riski dağıtmak ve Avrupa modern kanalında bebeto markasının konumunu güçlendirmek istiyoruz. Bu doğrultuda potansiyel satın alma işlemlerine ilişkin bir yönetim danışmanlığı sözleşmesi imzaladık ve hedef firmalarla görüşmelerimiz devam ediyor.”