Çanakkale Kaz Dağlarında Kirazlı mevkiisinde işletilen altın madenine yönelik tepkiler artarak devam ediyor.

 Maden bölgesinde ise kesilen ağaç sayısı tartışma konusu oluyor. ÇED Raporunda 45.000 ağaç kesileceği belirtilmesine rağmen, Bakanlık tarafından yaklaşık 13.400 ağaç kesildiğinin açıklanması, buna karşılık kamuoyunda 195.000 ağaç kesildiği iddiaları yer almıştı.

Teyit.org'da yer alan analizde, Kirazlı’daki maden işletmesi için toplamda kaç ağacın kesildiğini söylemenin farklı dijital yöntemleri mevcut olduğu vurgulandı.

Analizde şu ifadelere yer verildi:

“Kirazlı’da kesilen ağaçlar konusunda bizim Global Forest Watch (GFW) ile yaptığımız hesaba göre en az 69 bin 595 en fazla 115 bin 992 ağaç kesildiğini söyleyebiliyoruz. Fakat bunun yanı sıra akademisyenler ve TEMA Vakfı gibi bağımsız kuruluşların hesapladıkları sayıların 180-195 binin üzerinde olduğunu görebiliyoruz. Bu hesaplamaların birbirinden farklı yöntemleri mevcut. Kimi elinde orman envanteri olmamasına rağmen ağaçların türlerinin simgeleri ile alan bazlı bir hesaplama yürütürken kimi de Greenpeace gibi uluslararası örgütlerden faydalanan uzman kadroları oluşturarak bir sayı ortaya çıkarıyor. ÇED raporunda ise 45 bin sayısı ile karşılaşıyoruz. Tüm bu açıklamalar göz önünde bulundurulduğunda bakanlığın paylaştığı 13 bin sayısının çok az bir değeri gösterdiği söylenebiliyor. Farklı sonuçların çıkmasının temel sebebinin veri eksikliği olduğunu söylemek gerek.