Hakkari‘de belediyeye kayyum atanmasının ardından, belediye önünde toplananlara, dağılmayınca polis müdahale etti. Olaylar sırasında 4 kişi gözaltına alındı. Belediye Eş Başkanları Dilek Hatipoğlu ile Nurullah Çiftçi'nin, yapılan ‘öz yönetim' açıklaması'na katılmaları nedeniyle geçen yıl Ağustos ayında tutuklanmalarının ardından, Belediye Meclis üyelerinin seçtiği Eş Belediye Başkanları Fatma Yıldız ve Şaban Alkan, polisin belediyeye Vali Yardımcısı Cüneyt Epçim'in kayyum atandığını haber vermesi üzerine Bulvar Caddesi'ndeki binaya geldi. Ancak eş başkanlar içeriye alınmadı. Bunun üzerine belediye binasının önünde Yıldız ve Alkan beklemeye başladı. Ardından partililer de çevrede toplanmaya başladı. Belediye çevresinde önlem alan polis, toplanan grubun dağılmasını istedi. Kalabalık dağılmayınca, basınçlı suyla müdahale edildi. Çıkan olaylar sırasında 4 kişi gözaltına alındı. Emniyet Müdürü Resul Holoğlu da belediye binasına geldi. Belediye binasına bu sırada büyük bir Türk bayrağının asıldığı görüldü.

EŞ BAŞKAN YILDIZ; "HALKIN İRADESİNE DARBEDİR"

Belediye Eş Başkanları Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi'nin öz yönetim açıklamalarına katıldıkları gerekçesi ile tutuklanmalarından sonra yerlerine gelen eş Başkan Fatma Yıldız, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yıldız, bunun halkın iradesine yapılmış bir darbe olduğunu belirterek, "Sabah arkadaşlarımızın bizi aramasından sonra belediyeye geldim. Belediyeye bir vali yardımcısı atamışlar. Bize şunu söylüyorlar ‘Milletvekili de olsanız belediye başkanı da olsanız biz tanımıyoruz' diyorlar. Bu halkın iradesini tanımıyorlar. Bu iradeye yapılmış bir darbedir" iddiasında bulundu.

GÖZALTINDA ALINAN 4 KİŞİ SERBEST

Sabah saatlerinde yaşanan ve yaklaşık 5 dakika süren kısa süreli gerginliğin ardından sessizlik hakim olurken, gözaltına alınan Belediye Başkan Yardımcısı Mikayil Erdal, HDP Merkez ilçe Başkanı Asım Özcan ve 2 kişi de serbest bırakıldı. Belediye önü ve çevrede alınan güvenlik önlemleri ise sürüyor.

SURUÇ‘TA KAYYUM GERGİNLİĞİ

Şanlıurfan'nın Suruç ilçe belediyesine İçişleri Bakanlığı'nca kayyum atanmasını protesto eden gruba polis, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

Şanlıurfa'nın DBP'li Suruç Belediye Başkanı Orhan Şansal, hakkında açılan ve 44 yıl hapis cezası istenerek tutuklama kararı verilmesinin ardından, bu yılın ilk günlerinde terör örgütü PKK'nın uzantısı PYD denetimindeki Suriye'nin Kobani kentine kaçtı. Gıyabi tutuklama kararıyla aranan Şansal, daha sonra İçişleri Bakanlığı kararıyla görevden alındı. Suruç Belediye meclisi de yaptığı oylama sonrası belediye başkanlığı görevine yine DBP'li olan Halil Akbaş'ı seçti.

Bugün İçişleri Bakanlığı'nca kayyum ataması yapılan 28 belediye arasında bulunan Suruç Belediyesi'ne, sabah erken saatlerde polisler geldi. Polislerin, belediye çevresinde önlem almasının ardından çağırılan Halil Akbaş'a, bakanlığın kararı tebliğ edildi. Buruç Beledeyesi'ne kayyum olarak atanan Şanlıurfa Vali Yardımcısı Tarık Açıkgöz göreve başladı.

DAĞILMAYAN KALABALIĞA MÜDAHALE

Belediyeye kayyum atandığı haberinin ardından yaklaşık 200 kişilik grup, Suruç Belediyesi önünde toplanarak protesto gösterisi yaptı. Bölgede önlem alan polisler de kalabalığı dağılması konusunda megafon anonsu ile uyardı. Bir polis amiri, megafonla kalabalığa kayyum heyetinin ilçeye hizmet edeceğini ve eylemlerinin yasal yollarla yapılmasını, yasa dışı olarak toplanmaya son vermelerini aksi halde müdahale edeceklerini söyleyerek 5 dakikalık süre verdi. Verilen sürenin ardından dağılmayan ve yapılan yeni çağrılara da olumsuz yanıt veren kalabalığa polisler, zırhlı araçlardan biber gazı ve basınçlı suyla müdahale etti.
Müdahalenin ardından kalabalık bölgeden ayrılırken, polislerin belediye çevresi ile ilçe genelindeki önlemi devam ediyor.

BATMAN‘DA OLAYLI KAYYUM PROTESTOSU

HDP ve DBP'nin çağrısı üzerine Batman'da 4 belediyeye kayyum atanmasını protesto etmek amacıyla toplanan gruba polis müdahale etti.

HDP ve DBP Batman İl Örgütleri tarafından kentteki 4 belediyeye kayyum atanması kararını protesto etmek amacıyla yapılan çağrı üzerine bir grup partili belediye önünde toplandı. Kayyum kararının açıklanmasının ardından belediye önüne gelerek geniş güvenlik önlemleri alan polis, gruba dağılmaları yönünde anons yaptı.

Ancak grup buna rağmen dağılmazken, grup içindeki bazı kişiler polise taş attı. Bunun üzerine polis, grubu biber gazı ve tazyikli su ile müdahale ederek dağıttı. Grup, ara sokaklara kaçtı.

NUSAYBİN BELEDİYESİ'NE TÜRK BAYRAĞI ASILDI

Kayyum atanan Mardin'in Nusaybin İlçe Belediyesi'ne Türk bayrağı asıldı. Polis, belediye çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.
İçişleri Bakanlığı'nca, Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde kayyum atanan 28 belediyeden biri olan Nusaybin İlçe Belediyesi'ne Türk bayrağı asıldı. Kararın açıklanmasının hemen ardından Mor Yakup Mahallesi'ndeki belediye binasına gelen polis, olası bir duruma karşı geniş güvenlik önlemleri aldı. Belediyeye giden yollar demir bariyerlerle kapatılırken, bazı noktalara zırhlı araçlar yerleştirildi.