Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

İstanbul Ekmek Üreticileri Derneği (EKÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zeki Sarıhan, İstanbul Valiliği'ne dilekçe yazarak Halk Ekmeği şikayet etti. Dilekçede yoksullara yönelik ücretsiz ekmek dağıtımının sona erdirilmesi istendi. Koronavirüs döneminde önünde oluşan uzun kuyruklarla gündeme gelen İstanbul'daki Halk Ekmek büfeleri, dikkat çeken bir suçlama ile karşı karşıya kaldı.

İstanbul Ekmek Üreticileri Derneği (EKÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zeki Sarıhan, 4 Şubat 2021 tarihinde İstanbul Valiliği İdare ve Denetim Müdürlüğü'ne dilekçe vererek İBB'ye bağlıİstanbul Halk Ekmek (İHE) Anonim Şirketi'nin yaptığı faaliyetler ile ekmeği siyasete alet ettiğini savunarak şikayetçi oldu.

EKÜDER'in şikayet dilekçesinde Halk Ekmek fabrikasının; yeni yönetim döneminde kuruluş ve faaliyet amacını ikinci plana bırakarak siyasi rant sağlama aracı olarak kullanıldığı iddia edildi.

"Ücretsiz ekmek büfeleri kaldırılsın"

Halk Ekmek'in kamu imkanlarını kullanarak sokak ve caddelere yerleştirdiğibüfelerde ekmek satmasının fırınlara karşı haksız rekabet ve adaletsizlik olduğu savunuldu. Dilekçede, İstanbul'a yakışmayan görüntüler oluşturan hijyen kurallarına aykırı ekmek satışı yapan büfelerin kaldırılması istenerek "650 büfenin kaldırılması sonucu; ekmek, 9 bin zincir market ve 150 bin civarındaki bakkal, market ve benzer yerler aracılığı ile satışa sunulmalıdır" önerisi getirildi.

"İhtiyaç sahiplerine şova yönelik ücretsiz ekmek dağıtımına son verilmesi" de istenerek sektörle işbirliği yapılarak daha fazla ekmeğin ihtiyaç sahiplerine ücretsiz verilebileceği kaydedildi.

Hukuki süreç başlatacaklar

Dilekçede, "Hiçbir sektör STK'sı ve fırıncı ihtiyaç sahibi ya da dar gelirli vatandaşın daha ucuz ekmek veya ücretsiz ekmek teminine asla karşı değildir. İlgili ve yetkili makamların bu konuda atacağı her adıma destek vermeye hazırdır. İBB Halk Ekmek fabrikasının halkın ekmeğini siyaset malzemesi olarak kullanılmasına karşı yasaların verdiği tüm imkanları kullanarak yargısal ve hukuki süreçleri başlatacağız" denildi.