Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

İstanbul genelinde hissedilen bir deprem meydana geldi. Alınan bilgiye göre, deprem İstanbul'un Avrupa ve Anadolu yakasındaki birçok ilçede hissedildi. AFAD, depremin Kartal açıklarında ve 3.9 büyüklüğünde olduğunu açıkladı. Deprem yerin 7 kilometre derinliğinde meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ise merkez üssünü Sultanbeyli olarak veririken depremin büyüklüğünü 4.2 olarak duyurdu.

 "YENİ AKTİF FAYLAR DA ORTAYA ÇIKABİLİR"

CNN TÜRK canlı yayınına katılan Deprem Uzmanı Doç. Dr. Yıldırım Güngör, "İstanbul'da her hangi bir noktasında depremin olabileceğini bilmeliyiz. Türkiye'de 550'nin üzerinde aktif fay var. Bu tür depremlerde yeni aktif faylar da ortaya çıkabilir. Bunlardan biri de bu." dedi.

"Öncü bir deprem mi?" sorusuna yanıt veren Güngör, "Öncü bir deprem demek bilimsel olarak şarlatanlıktır. Bu bunun öncü olduğunu göstermez. Ben buradayım doğa hareket halinde. İstanbul'u depremden nasıl kurtartacağımızı düşünmemiz gerekiyor." dedi.

DEPREM NEDEN BU KADAR ŞİDDETLİ HİSSEDİLDİ?

Deprem uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Haber Global'de yaptığı açıklamada "17 Ağustos depreminden sonra kuzeye doğru giden hatlarda depremler oldu. Kartal, Tuzla gibi. Yalova-Çınarcık fayını otoyol gibi görürsek bu da kuzeye giden kollarda olan depremlerden biri. Büyük İstanbul depremi Adalar'ın güneyinden geçen fay, onunla ilgisi yok. İkincil kollarda olan depremler. Şehir içinden geçtiği için şiddetinin yüksek hissettik" dedi.

TSUNAMİ AÇIKLAMASI

Beklenen büyük depremin deniz değil karada olma ihtimali üzerinde duran ve tsunami olasılığını değerlendiren Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz de NTV'de yaptığı açıklamada, "Evet söz konusu. Bu konuda yapılmış çalışmalar var. Ülkemize baktığımız zaman genelde 6'yı geçen depremlerde bu tür olaylar gerçekleşiyor. Marmara için de böyle bir tehlike var. Daha çok su altında neden olacağı değerlendiriliyor. Marmara Bölgesi ciddi büyük bir depremle karşı karşıyadır." dedi.