Askeri uzmanların Musul operasyonu ile ilgili en kötü senaryosu IŞİD'ın kimyasal saldırıda bulunma ihtimali. Al Jazeera'dan Can Hasasu ve Zahidin Köşüş'ün haberine göre son bir yıldır Musul'un etrafındaki bu bölgelerde birden çok kimyasal silah saldırısı yaşandı. Amerikan istihbaratı, muhtemel Musuloperasyonu öncesi IŞİD'in kimyasal silah kapasitesini öğrenmek için çalışma başlattı.

Alınan örnekler laboratuvarlara gönderildi. Çıkan sonuçlar hardal kimyasal ajanına işaret ediyordu. Toz halindeki ham hardal ajanı, zehirli olmasına karşın daha az öldürücü özelliğe sahip. Ancak yoğun olarak kullanıldığı zaman tehlikeli oluyor. Esas tehlikeli olansa hardal gazı.

Pentagon'a göre IŞİD'in havan veya küçük roket başlıklarına yerleştirdiği kimyasal madde ham hardal. Yani daha az öldürücü olan toz hali. Ama örgütün daha etkili kimyasal silahlar yapma kapasitesi bulunuyor. Saddam döneminde Irak'ın kimyasal silah programını yürüten uzmanlar vardı. Bunların bazılarının IŞİD saflarına katıldığı tahmin ediliyor. Örgüt, Suriye'de, Esad güçlerine ait kimyasal başlıklı silahları da ele geçirmiş olabilir. Bütün bu faktörler IŞİD'in kimyasal kapasitesinin göz ardı edilmemesi gerektiğini ortaya koyuyor.

IŞİD'İN KİMYASAL SİLAH FABRİKALARI

Eylül 2016'da IŞİD, koalisyon uçaklarının Musul'daki tek ilaç fabrikasını vurduğunu ileri sürdü. Pentagona göreyse, örgütün kimyasal silah fabrikası ve komuta merkezleri imha edilmişti. Tazehurmatı'da sivilleri hedef alan IŞİD kimyasal saldırısında bir çocuk öldü, 400'den fazla kişi gazdan etkilendi. Her şey Mart 2016'da, Musul'un kuzey-batısında yer alan Telafer bölgesinde ABD özel kuvvetlerinin bir şüpheliyi yakalamasıyla başladı. Amerikalılara göre, Süleyman Davut Afari adlı bu kişi IŞİD'in kimyasal silah programının başında yer alıyordu. Bombalanan hedefler de onun sorgusu sonucu belirlenmişti.