Amy Morin bir psikoterapist, zihinsel güç koçu ve uluslararası çok satan bir yazardır. TEDx konuşması "Zihinsel Olarak Güçlü Olmanın Sırrı" 15 milyondan fazla görüntülenmiştir.

Hayata olumlu bir bakış açısına sahip olmanın genellikle faydalı olduğunu, ancak işyerinde aşırı pozitif bir kültürün hızla zehirli hale gelebileceğini söylüyor. Aşırı derecede kendinden emin ve pozitif olmak motivasyonunuzu azaltabilir, potansiyel riskleri veya olumsuz sonuçları gözden kaçırmanıza ve hatta hedeflerinize ulaşmak için daha az çaba göstermenize neden olabilir.


Hiç kimse 7/24 mutlu olmak için baskı hissetmemelidir. Biraz üzüntü, öfke veya kaygı gibi duyguları kucaklamak sağlıklıdır ve duygularınızla iletişim halinde kalmanıza yardımcı olur. İnsanların "Olumlu düşün" veya “İyi olacak” gibi şeyler söylediğini duyarız hep… Özellikle de işyerinde belirsizlik veya sorunlarla karşılaşıyorsak. Bu sözler genellikle hayatın zor bir döneminde insanı biraz rahatlatmak için kullanılsada, iyi tarafa bakmak her zaman işe yaramayabilir. Aslında, olumluya odaklanmak için çok fazla zaman harcamak zihinsel sağlığınız için kötü olabilir. İşte bunun dört nedeni.


1. Toksik pozitiflik motivasyonu azaltır

Bir iş görüşmesine katıldığınızı ve biraz yetersiz olduğunuzu bildiğinizi hayal edin. Görüşme pek iyi gitmiyor. Ancak, kendinize "Olumlu düşün" diyerek kapıdan çıkarsınız. Önümüzdeki birkaç haftayı, size pozisyon teklif edildiğinde ne kadar harika hissedeceğinizi hayal ederek geçirirsiniz.

Ve sizi işi alamadığınızı söylemek için aradıklarında, donup kalırsınız. İşe alınmayacağınız hiç aklınıza gelmez. Bu görüşmeden sonra bunalmış, korkmuş ve endişeli hissedebilirsiniz. Çünkü işi alamamak sizin olasılıklarınızda yoktu.


Öte yandan, işe alınmayabileceğinizi kabul etseydiniz, aynı iki haftayı becerilerinizi geliştirmek, başka işlere başvurmak veya gelecek için planlar yapmakla geçirebilirdiniz. Olumlu hislerin geleceği bir şekilde değiştirebileceği fikri güzel fakat bazı durumlarda gerçekten etkisiz. Örneğin, ‘’hayaller panosu’’ çılgınlığını ele alalım. Pek çok insan duvara bir spor arabanın resmini yapıştırmanın bir şekilde hayallerini gerçekleştireceğini düşünüyor. Ancak araştırmalar, bu panolar gibi sonuca dayalı ilhamın bir şeyleri gerçekleştirmek için motivasyonunuzu gerçekten azaltabileceğini gösteriyor. İstediğinizi aldığınızda ne kadar mutlu olacağınıza odaklandığınızda, oraya ulaşmak için gereken şeyleri yapmayı unutursunuz.


2. Kendine fazla güvenmek sizi hazırlıksız bırakabilir

Çoğu insan, güven eksikliğinin gerçek bir sorun olabileceğini düşünür. Ancak çok az kişi aşırı güvenin de aynı derecede zararlı olabileceğini düşünmez. Aslında, kendinden biraz şüphe duymak iyidir. Araştırmalar, kendinden biraz şüphe duyan sporcuların, tamamen emin olanlardan daha iyi performans gösterdiğini gösteriyor. Kendilerinden biraz şüphe duyanların, kolaylıkla kazanacaklarında ısrar edenlere göre daha fazla çalıştıklarından şüpheleniyorlar.


Kendinizle ilgili olumlu düşüncelerinizin çabalarınızı etkilemediğinden emin olun. Kendinize çok güven duymak, sizi gerçeklikle başa çıkma konusunda yetersiz bırakabilir.


3. Olumluya odaklanmak, gerçek riski gözden kaçırmanıza neden olabilir

Pozitiflik, kararınızı gölgelediğinde toksik hale gelir. Yalnızca olabilecek tüm iyi şeylere odaklanırsanız, bir an önce zengin olma planında olduğu gibi, karşı karşıya olduğunuz gerçek risk düzeyini gözden kaçırırsınız.



4. Duygularınızı bastırmak depresyona yol açabilir

Her zaman mutlu hissetmek mümkün değil. Sonuçta, hissettiğin tek duygu bu olsaydı mutlu olmak isteyip durmazdın. Duygusal bastırma, özellikle erkeklerde depresyonla ilişkilendirilmiştir.

Duyguların yokmuş gibi davranmak da bazı sağlıksız alışkanlıklara yol açabilir. Örneğin, bütün gün gülümsemeye zorlanan hizmet çalışanları, meslektaşlarından daha fazla kötü alışkanlık eğilimindedir. Her zaman mutlu hissediyormuş gibi yapmak öz kontrollerini azaltabilir.


Peki toksik pozitiflik nasıl durdurulur?

Aşırı pozitif bir kişiyseniz, biraz üzüntüyü kucaklamak, öfkenizi ifade etmek ve endişe yaşamak aslında ruh sağlığınız için iyi olabilir. Sonuçta, arada bir küçük bir rahatsızlık ve olumsuzlukla karşılaşmak sorun değil. Sadece hayatın gerçekleriyle başa çıkmak için daha donanımlı hale gelmekle kalmaz, aynı zamanda daha iyi hissedebilirsiniz.

Uzmanlar; ‘’Aşırı yapılan her şey gibi sürekli mutlu hissetmeye çalışmak da sıkıntılı bir durum.’’ diyor. Aslında kimse sürekli mutlu ya da mutsuz hissedemez. Kimse mükemmel değildir. Önemli olan her zıt duyguyu da yaşabilmek. Ve duygularla başa çıkabilmek…


Kaynak: https://www.businessinsider.com.au/how-toxic-positivity-at-work-may-be-damaging-mental-health-2020-11