Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Nasıl bir iş arıyorsunuz? Mülakat öncesi, sırası ve sonrasında neler yapılmalı? Maaş nasıl konuşulur? Hadi başlıyoruz...

NETLEŞTİR

1. Tam zamanlı mı, yarı zamanlı mı iş arıyorsun?

2. Evden mi yoksa ofisten mi çalışacaksın?

3. Bu aradığın iş için beceri, tecrübe ve yüksek motivasyonun var mı?

ÖZGEÇMİŞİN IŞILDASIN

KENDİNİ TUT!

Harikasın biliyorum. Bence de öyle! Lakin kendini tut ve gereksiz bilgi ekleyip kalabalıklaştırma. Öne çıkarmak istediğin bilgiler kaybolmasın. Örnek: Özellikle sorulmadıysa oturduğun semti yazma. Son aldığın ücreti, ayrılma nedenlerini yazmaya gerek yok. Sorulmuyorsa, ücret beklentinden bahsetme. Gerçek hobilerini yaz ki sorulduğunda kolaylıkla cevap verebilesin. Hava atmaya çalışma.

ZAMAN

Şu an bir yerde çalışıyorsan ama iş değiştirmek istiyorsan en iyi iş, işte bulunur. Birçok yere başvur.

TORPİL DEĞİL, NETWORKING İLE OLUYOR

İnsan Kaynakları ve Yönetim Danışmanı İdil Türkmenoğlu’na sordum, işte verdiği değerli bilgiler. Kitabı ’Torpil Değil Networking’İ iş arayanlara tavsiye ederim.

NASIL YAPILIR?

Bu konuda bir araştırma var. Etrafımızı üç kuşağa ayırıyorlar.

YAKINLARIMIZ, KUVVETLİ BAĞLARIMIZ: Eş, dost, akraba, komşu.

ZAYIF BAĞLAR: Okul arkadaşları, arkadaşının arkadaşı.

BAĞINIZ OLMAYANLAR: Daha önce karşılaşmadığın insanlar. Araştırmaya göre, bize en çok yardım edenler yüzde 55 oranla zayıf bağlarımız. Yüzde 15 ihtimalle kuvvetli bağlarımız, yüzde 30’la da bağımız olmayanlar destek oluyor. Yani, iş aradığını ve nasıl bir iş olduğunu mermi saçması misali gittiğin her yere saç! (Ciddiyim!)

İHTİMALİ ARTIR

Zayıf bağlarını geliştir. Nasıl mı? İşyerinde her gün farklı kişilerle yemek ye, arkadaşlarının çevresiyle tanış. Zayıf bağ çevreni güçlendir ki kaynaklara ulaşma ihtimalin hızla artsın (bitti bu iş, bulacaksın o işi).

TANIDIKLAR

Şansını artırmak için birçok yere başvur. Sonra başvurduğun şirkette çalışan tanıdık var mı? LinkedIn’den kontrol et (bedava!). Tanıdık varsa başvuru yaptığını söyle (kaybedecek bir şeyin yok, bunu yap!). LinkedIn de bir network aracı, güçlü tut, güzel bak.

MÜLAKATA GİRMEDEN ÖNCE BUNLARI DÜŞÜN


MAAŞ NASIL KONUŞULUR?

Mülakatta bunları sorgulamak hoş karşılanmayabilir. Teklif alınca maaş konusunu konuşun.