Avrupalı diplomatlar, nükleer anlaşma çerçevesinde  belirlenen 300 kilogram uranyum limitini bugün aşacağını duyuran İran'ın henüz  anlaşmayı ihlal etmediğini, ancak hafta sonu limiti aşacak kapasiteye ulaşacağını  belirtiyor. 

Wall Street Journal'ın İran'ın nükleer programını gözlemleyen Avrupalı  diplomatlara dayandırdığı haberine göre, Tahran, nükleer anlaşma çerçevesinde  belirlenen 300 kilogram uranyum stok miktarını aşacağını duyurmasına rağmen henüz  bu seviyeye ulaşmadı.

İran'ın henüz anlaşmayı ihlal edecek seviyede uranyum  zenginleştirmediği ve anlaşmanın korunması için Avrupa ülkelerine daha fazla  zaman tanıdığı belirtildi.

Tahran yönetiminin, 300 kilogram uranyum stok sınırını hafta sonunda  aşacak kapasiteye ulaşmasının öngörüldüğü ifade edildi.

INSTEX yarın faaliyete başlayabilir

Öte yandan Avrupa ülkelerinin İran'la ticareti sürdürmek için kurulan  özel ödeme mekanizmasının (INSTEX) faaliyete başlayabilmesi için çabalarını  artırdığı belirtildi.

Anlaşmanın Avrupalı tarafları Fransa, İngiltere ve Almanya'nın, INSTEX  kullanılarak ilk ticari işlemin yapılabilmesi için mekanizmaya yarına kadar  birkaç milyon avroluk kredi sağlayacağı kaydedildi.

ABD'nin baskılarına rağmen İran ve AB anlaşmanın devamından yana

ABD'nin Mayıs 2018'de nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesinin  ardından İran'a yönelik yaptırımları hayata geçirmesi, bu ülkede ekonomik  sorunlara yol açmasının yanı sıra anlaşmaya taraf Avrupa Bireliği (AB) üyesi  ülkelerle İran'ın ticari ilişkilerini de olumsuz etkilemişti.

AB, İran ile ticaret yapan Avrupalı firmaların yaptırımlardan zarar  görmemesi için ocak ayında INSTEX adlı ödeme mekanizmasını hayata geçireceğini  duyurmuş, ancak geçen uzun süreye rağmen ABD'nin baskıları nedeniyle mekanizma  hayata geçirilememiş, bu durum İran'ın tepkisine yol açmıştı.

Tahran ültimatom vermişti

ABD'nin yaptırımlarına karşı 8 Mayıs'ta anlaşmaya taraf ülkelere 60  gün süre veren İran, zenginleştirilmiş uranyum kapasitesini arttıracağını  açıklamıştı.

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, dün yaptığı  açıklamada, 300 kilogram uranyum stok limitini 27 Haziran itibarıyla aşacaklarını  duyurmuştu.

Nükleer anlaşmanın tarafları ve İranlı yetkililer yarın Avusturya'nın  başkenti Viyana'da bir araya gelerek nükleer anlaşmayı ele alacak.