Corona virüs dünya genelinde can almaya devam ediyor. Dünya genelinde vaka sayısı 95 bini geçti, 3 bini aşkın kişi corona virüs nedeniyle yaşamını yitirdi. İsviçre'de virüs nedeniyle ilk ölüm gerçekleşti. ABD'de can kaybı 11'e çıktı, vaka sayısı 110'u aştı. California eyaletinde, bir kişinin yaşamının yitirmesinin ardından "acil durum" ilan edildi. İngiltere'de vaka sayısı 87'ye yükseldi. İran'da ölü sayısı 92'ye vaka sayısı 2 bin 922'ye yükseldi. İran Sağlık Bakanı, ülkedeki tüm okul ve üniversitelerin 20 Mart'a kadar kapatılacağını duyudu. Bosna Hersek ve Slovenya'da ise corona virüse bağlı ilk vakaların görüldüğü aktarıldı. Almanya'da vaka sayısı 349'a, Fransa'da 285 yüksedi. Filistin'de Batı Şeria'da olağanüstü hal ilan edildi. Diğer taraftan, yeni tip corona virüsün (Covid-19) iki farklı mutasyonu tespit edildi.


ÇİN'DE CAN KAYBI 3 BİN 14'E ÇIKTI

Çin’de yeni tip corona virüs (Covid-19) salgınında ölenlerin sayısı 3 bin 14’e yükseldi. Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, ülkede salgın nedeniyle son 24 saatte 31 kişi yaşamını yitirdi, 139 yeni Kovid-19 vakası saptandı.

Virüs bulaşma durumları şüpheli olan kişilerin sayısı 522 olarak bildirilirken, gözetim altında tutulanların sayısı da 32 bin 870’e geriledi. İyileşerek taburcu edilen hastaların sayısı 52 bin 45’e yükseldi. Son 24 saatteki can kayıplarının tamamı virüsün merkez üssü olan Hubey eyaletinde gerçekleşti, ülkedeki toplam ölü sayısı 3 bin 14’e ulaştı.

Bugüne kadar tespit edilen yeni corona virüs vakası ise 80 bin 270’e çıktı. Diğer yandan Çin ana karası dışında Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde kaydedilen vaka sayısı 104’e çıkarken, Makau Özel İdari Bölgesi’nde ise 10 olarak bildirildi.

HUBEY'DEKİ GEÇİCİ HASTANALER KAPATILIYOR

Covid-19 salgınının merkez üssü durumundaki Hubey eyaletinde normal hastanelerde kapasite yetersizliği nedeniyle kurulan 16 geçici hastanenin tedricen kapatılacağı açıklanmıştı. Karar sergi salonları, spor salonları ve çeşitli binalardan dönüştürülen ve yatak kapasitesi 5 bini bulan geçici hastaneyi kapsarken, ülkede son haftalarda Hubey başta olmak üzere yeni vaka, şüpheli vaka sayısında ciddi oranda azalmanın bunda etkili olduğu aktarılmıştı.

BATI ŞERİA'DA OLAĞANÜSTÜ HAL

Filistin Sağlık Bakanlığı bir otelin çalışanlarında corona virüs şüphesiyle Batı Şeria'da olağanüstü hal ilan etti.

Global Times gazetesinin haberine göre, Pekin Üniversitesi ve Çin Bilim Akademisine bağlı Çinli bilim insanları, toplanan 103 örnekte virüsün genetik yapısının değişimi konusunda çalışma yürüttü. Çalışma, "National Science Review" dergisinde yayımlandı.

Alınan örneklerin 101'inde, virüsün iki farklı alt versiyonu tespit edildi. Farklı özellikler gösteren Covid-19 mutasyonlarının biri "S-cov" ve diğeri "L-cov" olarak tanımlandı.

S-cov'un, yarasalarla bağlantılı olan koronavirüs tipine yakın ve bulaşıcılık özelliğinin daha düşük olduğu, L-cov’un ise bulaşıcılığının daha yüksek ve insanların solunum yoluna daha zararlı olduğu belirtildi.

DAHA FAZLA MUTASYONU ORTAYA ÇIKABİLİR

Covid-19’da üçüncü mutasyon ihtimalinin de göz ardı edilmemesi gerektiği aktarıldı. Wuhan’dan Virüs Bilimi Uzmanı Yang Cangçiu, yaptığı açıklamada, Kovid-19’un söz konusu mutasyonlarının çevre şartları veya virüsün bulaştığı kişiden dolayı ortaya çıktığının muhtemel olduğunu, bunun da virüsün birden fazla kaynağının bulunduğu anlamına geldiğini söyledi. Wuhan’a son zamanlarda seyahat eden ve Kovid-19’a yakalanan ABD vatandaşı bir hastada, henüz yeterli kanıt bulunmasa da virüsün üçüncü bir türevi bulunabileceği ihtimali olduğuna işaret eden Yang, yeni tip koronavirüsün dünya genelinde yayıldıkça daha fazla mutasyonların ortaya çıkabileceği uyarısında bulundu.