Deniz Yatırım, Emlak Konut GYO ve Arçelik'i model portföyüne ekledi.

Deniz Yatırım, konu ile ilgili  raporunda, YKBNK, AKBNK, TCELL, SAHOL, TOASO, PGSUS ve MGROS'u  model portföyünde tuttuklarını belirtti.

Raporda şu değerlendirme yapıldı:

"Haber Model Portföyümüze Eklenenler

Emlak Konut GYO'nun faizlerdeki gerilemeye oldukça duyarlı  olduğunu düşünüyoruz ve faizlerdeki gerilemenin konut satış adetlerine  olumlu yansımasını bekliyoruz. Yeni konut satışlarının yapı ruhsatı  izin belge adedini geçmiş olması da yeni konut piyasasında  dengelenmenin sürdüğünü gösteriyor. Son olarak ise şirketin borcunun  tamamının TL cinsinden olması ve bunun da %60'lık bir kısmının daha  düşük faiz ortamında yenilenecek olması finansal giderleri azaltarak  karlılığa olumlu katkı sağlayabilir. Emlak Konut GYO'nun hedef net  aktif değerini 8,676 milyon TL olarak hesaplıyor ve hedef fiyatımızı 2.28 TL olarak belirliyoruz.

Arçelik, pazarın çift haneli daralma kaydettiği iç piyasada 9  aylık dönemde, beyaz eşya pazar payını arttırarak %58'e çıkardı. Düşen  hammadde fiyatları (yıllık bazda %12 metal - %17 plastik düşüş)  şirketin brüt karlılığına olumlu etki yapmaya devam etmektedir. Düşen  faizler iç talebi canlandıracağı düşüncesinde olup 2019 yıl sonundan  itibaren kredi faizi giderlerinde düşüş olacağı ve bilançoyu olumlu  etkileyeceği düşüncesindeyiz.

Model Portföyümüzden Çıkarılanlar

TSKB'yi %19'luk nominal ve yaklaşık %14'lük göreceli  performansının ardından Model Portföyümüzden çıkartıyoruz. TL cinsi  fonlama faizlerinin gerilediği mevcut ekonomik ortamdan mevduat  bankalarının gerek kredi büyümesi gerekse de fonlama maliyetlerinin  daha hızlı gerilemesi anlamında daha olumlu etkilenebileceğini  düşünüyoruz.

Petkim ile ilgili uzun vadede hissede önemli bir değer bulmakla  beraber kısa vadedeki olumlu beklentilerin bir miktar törpülenmesi  nedeniyle model portföyümüzden çıkarıyoruz. STAR Rafineri'sinin seneye  tam kapasite devreye girmesinden şirketin önemli bir maliyet avantajı  sağlayacak olmakla beraber, global ölçekteki zayıflık sebebi ile  petrokimya ürünlerine olan talep henüz toparlanmaya işaret etmemekte,  bu da şirketin kısa vadeli karlılığını olumsuz etkilemektedir. 4Ç19'da  da 3Ç19'a benzer şekilde düşük operasyonel karlılık bekliyoruz. 2019  net karından şirketin nakit temettü dağıtma ihtimalinin düşük olduğunu  düşünüyoruz. Hatırlanacağı gibi şirket önceki yıllarda nakit temettü  dağıtmış olmakla beraber 2018 yılı karından da nakit temettü dağıtımı  yapılmamıştı."