Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Mursi'nin şehit olmasından sonra ihvan nedir sorusu merak edildi. Peki İhvan nedir? İhvan kime denir?  haberimizde ele aldık...

İhvan, Mısırda başlayıp İslam alemine hızla yayılan, hilafet ve Filistin için mücadele etmeye çalışan bir cemaattir.  Özellikle Ortadoğu’da faaliyette bulunan siyasi ve dini bir teşkilat hareketidir.

İhvan kelimesi arapça bir kelime olup kardeş kadar yakın olan, birbirlerine kin ve haset gütmeyen arkadaşlar, dostlar anlamına gelmektedir.

Mart 1928’de İsmâiliye’de Hasan el-Bennâ tarafından Cem‘iyyetü’l-ihvâni’l-müslimîn adıyla ( Müslüman Kardeşler) kuruldu.

Bu harekat 1932’ye kadar Süveyş Kanalı bölgesindeki şehirlerde pek çok taraftar bularak birçok şube açtı. Harekat giderek büyüyünce 1932’de idare merkezi Kahire’ye taşındı. Müslüman Kardeşler grubu ülke düzeyinde çok hızlı bir şekilde gelişince şube sayısı 1 yılda 50’ye kadar çıktı.

1933’ten itibaren yıllık genel kongreler yapmaya ve bu kongrelerde strateji belirlemeye başlandı. Kuruluşun onuncu yıldönümü münasebetiyle Ocak 1939’da toplanan beşinci kongrede başkan Hasan el-Bennâ teşkilâtın amacını, davetini ve faaliyetlerini açıkladı (bu konuşma Risâletü’l-müʾtemeri’l-ḫâmis adıyla basılmıştır). Bu dönemde haftalık el-İḫvânü’l-müslimûn gazetesiyle (1933-1938) en-Neẕîr adlı dergi (1938-1939) yayımlandı.

Müslüman Kardeşler, Ortadoğu’nun en önemli şehirlerinden olan Suriye, Lübnan ve Filistin’e de temsilciler göndererek örgütlenmeyi bu yerlerde sürdürdü.



tarafından Cem‘iyyetü’l-ihvâni’l-müslimîn harekatının önemli temsilcileri ve görevlileri camilerde ve diğer toplu yerlerde halka hitap ettiler ve davalarının ne anlama geldiğini anlattılar.

Harekat özellikle İngiliz sömürge döneminin koşulları altında hayatiyet kazandı. Sultan Abdülhamit''in "İttihad-ı İslam" siyasetinin mirasını devralan "Müslüman Kardeşler" sömürge sonrasındaki güdümlü askeri diktatörlük rejimlerinde sivil muhalefeti temsil ettiler.

Dünyada baskı ve sömürge altındaki İslam dünyasının pek çok yerinde etkisini hissettiren Müslüman Kardeşler 80 yıldan fazladır Mısır’da büyük bir zulüm ve baskı sürecine göğüs gerdiler. Harekatın en önemli ismi Hasan el-Benna bir suikast sonucunda şehit edildikten sonra diğer temsilciler uzun süre cezaevinde kaldılar.

Mısır’da Mübarek''in devrilmesinden sonra yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Muhammed Mursi’nin seçilmesi 74 yıllık "Müslüman Kardeşler" mensubu olması oldukça ses getirmişti. "Müslüman Kardeşler" özellikle Mursi ile birlikte etkisini bütün İslam dünyasında hissettirmişti.

91 yıllık tarihi olan ve Müslüman Kardeşler (İhvan el Müslimin), 2013'te Muhammed Mursi'nin askeri darbe ile devrilmesinden bu yana güç kaybetti.

Darbeye karşı çıkan Müslüman Kardeşler yaptıkları eylemlerden güvenlik güçleriyle çıkan çatışmalarda öldürülmüş veya gözaltına alındı.