Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) “Türkiye’nin ilk 1000 ihracatçısı 2019” araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, ilk 1000’de yer alan şirketlerin toplam ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 3 artarak 103 milyar dolara ulaştı. Bu şirketlerin toplam ihracattan aldıkları pay ise yüzde 62 oldu. Listeye toplam 5.8 milyar dolar ihracat gerçekleştiren 144 firma ilk kez dahil olurken 856 şirket ise iki yıl üst üste listede yer almayı başardı.

Güvenimiz Tam

‘Türkiye’nin ilk 1000 İhracatçısı 2019’ Prestij Kitabı’nın da tanıtıldığı toplantıda konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “İhracat, Türkiye’nin en önemli ekonomik enstrümanlarından biri. Son 18 yılda ihracat kapasitesini hızlı bir şekilde arttırdık. Bundan sonra da tasarım, teknoloji ve katma değer odaklı artışa devam edeceğiz” dedi. Pekcan, “Geçtiğimiz yıl küresel ticaretteki korumacılık eğilimi tüm dünyada bu anlamda sıkıntılı günlerin yaşanmasına neden oldu. Biz Türkiye olarak adil ve rekabete dayalı bir ticaret sistemimden yanayız. Çünkü bizim en başta kendimize, üreticimize ve ihracatçımıza güvenimiz tam” diye konuştu.

Yeni İhracat Neferleri

Türkiye’nin pek çok ülkenin ihracatta kayıp yaşadığı 2019’da ihracatını en çok arttıran 6’ncı ülke olduğunu söyleyen Pekcan, “En önemli dış pazarlarımızın ciddi ekonomik daralmalar yaşadığı böylesine bir ortamda ilk 8 ayda 102 milyar dolarlık ihracat yapmamız önemli” diye konuştu. Salgın sürecinde ihracatta sürekliliğin oldukça önemli olduğuna değinen Pekcan, “Dış ticareti hiç tecrübe etmemiş bu tür firmalarımıza mentorluk ve destek sağlayarak ülkemiz için yeni ihracat neferleri ortaya çıkarmak istiyoruz. İhracatta en küçük potansiyeli dahi göz ardı etmiyoruz. İhracatçılarımız ile hedef pazarlardaki ithalatçıların iletişim bilgilerini paylaşarak onlara destek oluyoruz” ifadelerini kullandı.