Hong Kong'da zanlıların Çin'e iadesini kolaylaştıran  yasal düzenlemelere karşı çıkan protestolarda göstericilerin, düzenlemenin  tamamen iptali ve diğer taleplerinin kabul edilmesi için kamu binaları önünde  gösterilerine devam ettiği bildirildi. 

Hong Kong’da parlamentoda zanlıların Çin'e iadesini kolaylaştıran  yasal düzenlemenin askıya alınması kararından memnun olmayan ve yasanın tamamen  iptali dahil 4 talepte bulunan protestocuların kamu binalarının önünde  eylemlerini sürdürdükleri ve kamu binalarına çıkan bazı yolları trafiğe  kapattıkları belirtildi.

Gösterilerde "Yasayı çekin, Carrie Lam geri çekil" şeklinde slogan  atıldığının altı çizilirken, protestocular talepleri kabul edilene kadar Hong  Kong Özel İdari Bölge Baş Yöneticisi Carrie Lam ve diğer yöneticiler üzerindeki  baskılarına devam edeceklerini vurguladı.

Öğrenci olduğunu ve şiddetten hoşlanan birisi olmadığını söyleyen  protestoculardan Brian Chow, "Burada sadece oturacak ve Hristiyan ilahileri  söyleyeceğim, dayanıklılığımızı göstereceğiz ve hükümet bize cevap verene kadar  onları rahatsız etmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

South China Morning Post'ta yer alan haberde ise polislerin mahkeme  binasının girişinde güvenlik önlemleri aldıkları belirtilerek, bazı  protestocuların polisin biber gazı kullanması ve diğer müdahale ihtimallerine  karşı hazırlık yaptıkları kaydedildi.

Haberde, polis yetkililerinin gösteriler sebebiyle acil çağrılara ve  anonslara zamanında yetişemedikleri açıklamasına da yer verildi.

Protestocular, hükümetin yasa tasarısını iptal etmesi, göstericilerle  polis arasında 12 Haziran'da gerçekleşen çatışmaları isyan olarak tanımlamaktan  vazgeçmesi, göstericilere güç kullanan polisleri cezalandırması ve protestoculara  yönelik tüm suçlamaları düşürmesi taleplerine devam ediyor.

Şüphelilerin iadesi yasa tasarısı

Protestolara sebep olan, şüphelilerin Çin'e iadesini kolaylaştıran  yasa tasarısı, 3 Nisan'da parlamentoya sunulmuştu. Düzenlemeler, zanlıların Çin  ana karası, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan'a iadesini kolaylaştırıyor.

Hong Kong parlamentosunda, geçen ay değişikliğe karşı çıkan  milletvekilleriyle değişiklik yanlıları arasındaki kavgada çok sayıda  milletvekili yaralanmıştı.

Muhalifler, iade yasasında yapılacak bu değişikliğin, Hong Kong'un  özgürlüklerini ortadan kaldıracağını savunurken, Hong Konglu yetkililer bir  cinayet zanlısının Tayvan'a iadesi için bu değişikliğin yapılması gerektiğini  belirtiyor.

Muhalifler yasanın çıkması halinde bunun Çin'in Hong Kong'daki siyasi  muhalifleri hedef almasıyla sonuçlanacağından endişe ediyor.

Hong Kong Özel İdari Bölge Baş Yöneticisi Carrie Lam, geçen hafta  yaptığı basın toplantısında, tasarının toplumda çok büyük fikir ayrılıklarına yol  açtığını ifade ederek, yasal düzenlemenin askıya alındığını duyurmuştu. Bu kararı  yeterli bulunmayan göstericiler tasarının tamamen iptal edilmesini istiyor.