CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, TBMM Genel Kurulu'nda, elinde siyah bir baretle yaptığı konuşmada, 22 gün önce sarı baretle bu kürsüye çıktığını anımsatarak, "Bu baret siyaha boyandıysa bunun sorumlusu Meclis'tir" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti, CHP, MHP ve HDP gruplarının, Soma'daki maden faciasına ilişkin araştırma önergeleri üzerinde yapılan görüşmelerde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, maden ocaklarının, ihale yapılmadan, doğrudan işletmelere verildiğini, ardından aktarılan rantın, şirketleri aşırı üretime ittiğini savundu. "Bu nedenle işçiler daha fazla üretim yapsın diye kırbaçlanmıştır" diyen Erdoğdu, şirketlerin daha fazla kar elde etmek için işçi ücretlerini düşürdüğünü, işçileri çok çalıştırdığını ve iş güvenliği önlemi almadıklarını ifade etti.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, elinde siyah bir baretle kürsüye geldi. 22 gün önce sarı baretle bu kürsüye çıktığını anımsatan Özel, "Bu baret siyaha boyandıysa bunun sorumlusu Meclis'tir. Bizler görevimizi yerine getirmedik. Araştırma komisyonu kurulmasını istemiştik ama o madene birileri
kefil oldu" dedi.

Soma'da siyaset, sendika ve sermaye üçgeninde bir kara delik oluştuğunu belirten Özel, bu Bermuda Şeytan Üçgeni'nin 301 canı yuttuğunu ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, maden faciası ile ilgili açıklamalarını eleştiren Özel, "(Bu mesleğin fıtratında ölüm var) dedi. Keşke Başbakan'ın fıtratında da biraz insaf, vicdan, insan sevgisi olsaydı. Keşke iki yaşında kız çocuğunun yetim kalmasının ne demek olduğunu anlayacak vicdan olsaydı, keşke oğlunu toprağa gömen babanın neler hissettiğini anlayacak vicdan olsaydı" diye konuştu.

"Bir gün ocağa bile girmemiş"
AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, yapılan yasal düzenlemelerle bazı iş yerlerinde risklerin minimize edildiğini, ancak madencilik sektörünün kendine özü riskleri barındırdığını ifade etti.

İş Salığı Güvenliği Kanunu'nu anımsatan Alaboyun, kanun ve yönetmelik çıkarmanın kolay, ancak bunu uygulayacak zihinsel dönüşümün zor ve zaman alıcı olduğunu vurguladı. Alaboyun, bu nedenle herkesin uygulamalı eğitimden geçirilmesi gerektiğine işaret etti.

Denetimin devletin asli görevleri arasında olduğuna dikkati çeken Alaboyun, madenlerde denetim yapan kişilerin şirketin değil devletin elemanı olması gerektiğini söyledi.

Müfettiş alımlarında yaşanan sıkıntıya da değinen Alaboyun, "Sistem değiştirilmeli. Yeni mezunlar arkadaşları müfettiş diye alıyoruz ama bir gün ocağa bile girmemiş. Müfettişliği orada öğreniyor" dedi

Alaboyun, Türkiye'de bilirkişi kurumunun sektörleştiğini, bu sorunun kökten çözülmesi gerektiğini kaydetti.

"Özür diledi"
HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Soma'da meydana gelen facianın ardından kimsenin sorumluluk alıp halktan özür dilemediğini ifade etti. Kaplan, yaşanan facianın kaza olarak değerlendirilemeyeceğini, işçilerin sömürüldüğünü ve yeterli tedbirlerin alınmadığını ifade etti.

Hasip Kaplan, "hükümetin yapmadığını yapıyorum" diyerek, yaşanan faciadan dolayı kürsüde başını önüne eğip özür diledi.

AK Parti Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, Soma'da yaşanan facianın hemen ardından bölgeye gittiklerini, devletin tüm kurum ve kuruluşlarının seferber edildiğini, oluşturulan kriz masası sayesinde kamuoyunun sık sık bilgilendirildiğini anlattı.

Tanrıverdi konuşmasını sürdürürken, kendisini eleştiren CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören'e, "Ben her sene ramazanda onlarla yer altında iftarı paylaşırım. Siz ocağa bile hala inmediniz" dedi ve Ören'i şov yapmakla suçladı. Hasan Ören ise olayda Tanrıverdi'ninin de sorumluluğu olduğunu iddia etti.

Tartışmanın devam etmesi üzerine TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, birleşime ara verdi.

Tartışmanın arada da devam etti. Tanrıverdi ve Ören birbirinin üzerine yürüdü. Tanrıverdi, Örene "şov yapma' dedi. Ören ise "Şov yapanın Allah belasını versin" diye karşılık verdi. Kavgayı, araya giren diğer milletvekilleri önledi. CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a istifa etmesi çağrısında bulundu. Havutça, söz konusu facianın ilk iki şüphelisinin Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik olduğunu iddia etti.

Havutça, iki çocuğunu madende kaybeden bir ailenin 18 yaşındaki diğer çocuğunu bir belediyede işe yerleştirdiklerini belirterek, devletin, faciada yaşımını yitirenlerin ailelerine istihdam imkanı sağlayarak destek olması gerektiğini ifade etti.