Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Corono virüsü salgınındaki son durumu ve aşılarla ilgili tartışmaları VOA Türkçe’ye değerlendiren Harvard Üniversitesi JS Simmons Genetik ve Metabolizma Profesörü ve Sabri Ülker Metabolik Araştırma Merkezi Başkanı Profesör Gökhan Hotamışlıgil, “İki doz BioNTech aşısı olan kişilerin tekrar bir doz aşı olmaları gerekmiyor. Şu anda bu önerilmiyor. Çünkü Delta’ya karşı da etkili. Bu söylem sadece zafiyet gösteren aşıları yaygın olarak kullanan toplumlarda, savunma cevabını güçlendirmek için öneriliyor. Dolayısıyla herkes 3 doz aşı olsun diye bir söylem zaten yok. Bunu ben de söylemiyorum ve desteklemiyorum” dedi.Dünya Sağlık Örgütü’nün farklı üreticilerin aşılarının yaptırılmaması uyarısıyla ilgili “Çok sayıda aşı var. Dolayısıyla bunların hepsinin permütasyonların denenmesine şu anda olanak yok. Klinik çalışmaların yapılmasına olanak yok. Ancak örneğin AstraZeneca ve BioNTech ile ilgili bir çalışma yayımlandı. Burada bir herhangi bir olumsuz etki görülmedi. Güçlü de bir savunma cevabı görüldü birçok açıdan. Yani üç doz aşılarla veya iki doz aşıdan sonra bir kez daha hatırlatma yapılmasıyla ilgili yaygın klinik çalışmalar yapılmadı. Ama aşıların kendisiyle ve tabiatıyla ilgili bilgilerimiz zaten bize bu konuda bir endişe duyulması gerektiğini söylemiyor. Aşılanma ve korunmanın olmadığı bir ortamda muazzam bir tahribat gücü olan bir virüsle karşı karşıyayız Ve Delta çok gerçekten güçlü bir yayılma profili gösteriyor. Çok daha yüksek virüs konsantrasyonları oluşturabiliyor. Dolayısıyla böyle bir ortamda eğer mevcut kullanılmış bir aşının profilinde zafiyet varsa bunun desteklenmesi gerekiyor” diye konuştu.

Aşıların büyük bir çoğunluğunun çok etkin olduğunu ifade eden Hotamışlıgil, onay almış aşılardan herhangi birinin kullanımının tercih edilebileceğini ancak tedarik probleminin olmadığı koşullarda bu tercihin güç profili biraz daha yüksek olan aşılardan yana olması gerektiğini söyledi. “Özellikle varyantların çıktığı bugün de belki ilk salgın döneminde olsaydı bu kadar şiddetli altını çizmezdim. Ama bugün ortaya çıkan verilere baktığımız zaman mRNA aşılarının, Moderna ve BioNTech- Pfizer aşılarının etkinliği şu anda çok yüksek. Varyantlara karşı, özellikle Delta varyantına karşı etkinliğinde hafif bir azalma görülüyor fakat yine de hastaneye yatış ve ölüm oranlarındaki koruyuculuk düzeyi sürüyor. Dolayısıyla tercihim, hiçbir tedarik problemi olmadığı bir koşulda bunları tercih ederdim. Yeni gelen aşılar da var, aynı etkinlik düzeyine sahip daha çok aşı da devreye girecek. Dolayısıyla Delta varyantına karşı zafiyet gösteren aşılar kullanılmışsa, bu kişilere bir doz daha aşı yapılması öneriliyor. Ben de bunu destekliyorum. Bu Türkiye için de geçerli. Örnek Türkiye'de Sinovac kullanılmıştı ilk dönemde, şu anda BioNTech- Pfizer tedarik zinciri kurulmuş vaziyette. Aşılama da çok etkin bir şekilde yapıldı. Dolayısıyla Sinovac yapılmış kişilerde bu aşılarla bir hatırlatma yapılmasında büyük fayda görüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de Sinovac aşısıyla ilgili tartışmaların başlangıç döneminde veri eksikliğinden kaynaklandığını dile getiren Profesör Hotamışlıgil, “Diğer aşıların klinik çalışmaları erken dönemde ve hızla yayınlandı. Bütün ayrıntıları, protokolleri yani güvenlik profillerini, etkinlik profillerini bütün bilim dünyası inceleyebildi. Bu Sinovac’ta daha geç oldu. Fakat güvenlik açısından bir problem arz etmediğini biliyoruz. Etkinlik olarak da değişik ülkelerden değişik sonuçlar geldi. Yani kötü bir aşı değil kesinlikle ve yine ağır hastalık ve ölüm oranlarını ciddi düzeyde düşürebiliyor. Oradaki tek uyarı yapmamız gereken nokta; varyantlara karşı ciddi bir etkinlik kaybı var. Zaten bir başka aşıyla hatırlatma dozunun yapılmasının önerilmesinin altında yatan sebep bu, yani o aşının kötü olduğu, güvenilir olmadığı değil. Sadece güvenlik açısından şu anda elde daha güçlü bir silah varsa ve düşman biraz değişmişken ona karşı daha etkili savunma sağlayabiliyorsa, tabii ki bunu seçmemiz gerekiyor” dedi.