New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde devam eden davada Yargıç Richard Berman, hisseleri borsada işlem gören Halkbank davasıyla ilgili ön duruşmanın 10 Şubat’ta görülmesine karar verdi.

Amerikanın Sesi Radyosunun internet sitesinde yer alan habere göre, Yargıç Berman, Halkbank’a önümüzdeki ay yapılacak duruşmada aleyhindeki iddialar konusunda kendisini savunması çağrısında bulundu.

HALKBANK DURUŞMAYA KATILMAZSA YAPTIRIM GÜNDEMDE

Yargıç Berman Halkbank’ın 10 Şubat’ta New York’ta yapılacak duruşmaya katılmaması halinde, mahkeme kararlarına uymaması nedeniyle çeşitli yaptırımlarla karşılaşabileceğini ifade etti. Berman, savcılıktan da elindeki Halkbank ile ilgili kanıtları 3 Ocak tarihine kadar mahkemeye sunmasını istedi.

Yargıç Berman geçen hafta aldığı kararda, Halkbank’ın özel ve sınırlı bir şekilde yargılanma talebini reddetmiş, Halkbank davasıyla ilgili Türk hükümetinin ABD’de çeşitli lobi güçlerini de kullanarak mAmerikan yargı sistemine baskı yaptığını öne sürmüştü.

Yargıç Berman, Halkbank’ın taleplerini reddederek yeni bir duruşma günü saptamasıyla New York Güney Bölgesi Başsavcılığı’nın “Halkbank duruşmalara katılmazsa kaçak duruma düşer” argümanını da kabul etmiş oldu. Yargıç Berman, Halkbank’ın mahkemeden gönderilen iki tebligatı almama nedenini ve duruşmaya katılarak argümanı açıklaması gerektiğini kaydetti.