Tuzla'da 15 Eylül'de, 67 yaşındaki Hüseyin Meriç'i darp ettiği görüntüler ortaya çıkan ve tutuklama talebiyle nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği'ne sevk edilen şarkıcı Halil Sezai "Kasten silahla yaralama" suçundan tutuklandı.

Sezai hâkimlik sorgusunda "Yaptığım hayvanlıktı" şeklinde beyanda bulundu. Sulh Ceza Hâkimliği, Sezai'nin "Silahla kasten yaralama" suçundan tutuklanmasına karar verdi. Kararda "Şüphelinin üzerine atılı suç için kanunda öngörülen ceza miktarı dikkate alındığında ve olayın toplumun duyarlı olduğu bir alanda toplum vicdanında yol açtığı etki göz önünde bulundurulduğunda adli kontrol tedbirinin mevcut soruşturma yönünden yetersiz kalacağı" şeklinde ifadeler kullanıldı.

Türkiye'yi dehşete düşüren darp olayını Yrd.Doç.Dr. Psikiyatrist Öznur Ateş'e sorduk...

İnsanlar son yıllarda neden daha fazla şiddete yönelmekte ?

Zaman ilerledikçe insanların ruhsal problemleri daha ön plana çıkmakta. Önceki gün yaşanan olay gibi bazı durumlarda da ahlaki değerlerin zayıflaması, öfke kontrol problemi ki (bağımlılık yapan bazı madde kullanımlarının da tetiklemesi ile birlikte) çok büyük sorunlara yol açıp göz önünde olabilen bir insanın neredeyse 70 yaşına dayanmış bir kişiye tekme tokat girişmesine sebep olmaktadır.

Peki şiddet eğilimli insanlara ne yapılmalı ?

Bu tarz kişilerin derhal toplumdan izole edilmesi gerekmektedir. Tv’lerde gösterilen bu ve bunun gibi görüntüler birçok insanı derinden etkiliyor. İnsanlara ve bilhassa çocuklara bu görüntüleri nasıl açıklayabiliriz. Kimse kimsenin ruh sağlığı ile oynayamaz. Bu sanatçı bile olsa da..

Halil Sezai olayına gelirsek ?

Bu kişinin, öncesinde dövdüğü insanla ne yaşamış olursa olsun bu şekilde hareket etmesi kabul edilemez.

Hayat şartları insanları ne kadar zorlayıp zıvanadan çıkartsa da toplumda bir birey olarak hepimiz öfke kontrolünü sağlamamız gerektiğini aklımıza sokmalıyız.

Öfke kontrolünü yapamayacağını önceden ön görebilen insanlar için, biz hekimler ve ekip arkadaşlarımız özellikle Pandemi döneminde bile hayati tehlikeleri göze alıp aksatmadan hizmet verebiliyorsak, bu sağlık hizmetlerinden özellikle göz önünde olan insanların faydalanması çokta zor olmasa gerek.

Yaşanan bu olayda toplum gereken reaksiyonu gösterdi mi ?

Bu davranış biçimi halk ve toplum tarafından da haklı olarak çok büyük bir tepki toplamış olup, bundan sonrası için bu ve bunun gibi kişilerin halkımız tarafından görmezden gelinip hukuki olarak cezalandırılacağına ümit etmekteyim.

Eğer insanlar otokontrollerini sağlayamıyorlarsa ceza ve bedel ödetme bu yolda bir alternatif olabilir.

NE OLMUŞTU?

Tuzla'da 15 Eylül'de Halil Sezai, 67 yaşındaki Hüseyin Meriç'i darp ettiği görüntüler ortaya çıkmasının ardından gözaltına alınmış ve emniyetteki ifadesinin ardından serbest bırakılmıştı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın darp olayıyla ilgili soruşturmayı genişletmesi sonucu Sezai, savcılık ifadesinin alınmasının için adliyeye çağırmıştı.

Sezai, yaklaşık 2 saat süren savcılık ifadesi sonrası, "Kasten silahlı yaralama" ve "Silahla tehdit" suçlarından tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hâkimliği'ne sevk edilmişti.