Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde askeri kontrol noktasına yapılan terör saldırısıyla ilgili açıklama yaptı.

Başbakan Yıldırım saldırı sonucu 10 askerin şehit olduğunu ve 8 vatandaşın hayatını kaybettiğini söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım: "Bugün Şemdinli'de, Hakkari'de maalesef alçak terör örgütünün, canlı bombayla saldırısı neticesinde şehitlerimiz var, sivil halktan hayatını kaybeden vatandaşlarımız var. Şu an itibarıyla 10 askerimiz var şehit, 8 sivil vatandaşımız var, yaralılarımız var. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. 5 ton bir patlayıcıyla yol kontrol noktasına intihar dalışı yapan bir kamyonet, canlı bomba, kendisini ve bombayı patlatmak suretiyle bu olay meydana gelmiştir" dedi.

HAKKARİ VALİSİ'NDEN AÇIKLAMA  

Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Şemdinli'deki saldırıyla ilgili NTV canlı yayınında konuşmuştu. 

Hakkari Valisi Toprak saldırıda 9 askerin şehit olduğunu ve 8 vatandaşın hayatını kaybettiğini belirtti. Vali Toprak saldırıda 11'i asker 27 kişinin de yaralandığını açıklamıştı. 

Vali Toprak yol kontrolü yapan jandarma birliklerine taciz ateşi yapıldıktan sonra bir aracın hızla kontrol noktasına gelerek infilak ettiğini belirtti.

TSK: 9 ASKER ŞEHİT OLDU  

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden yapılan açıklamaya göre, Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki Durak karakolunun olduğu bölgeye bölücü terör örgütü mensubu teröristlerce bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda ilk belirlemelere göre 9 asker şehit oldu, 11 asker yaralandı.

9 şehitten 6'sinin jandarma, 3'nün ise piyade olduğu belirtildi. Şehit sayısının artabileceğinden endişe ediliyor. 

Şemdinli ilçe merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta karayolu üzerinde bulunan Durak Jandarma Karakolu önünde araç ve kimlik kontrolü yapılırken, teröristler bomba yüklü araçla saldırdı.

YARALILAR TEDAVİ ALTINDA 

Yaralı askerler ve vatandaşlar bölgeye sevk edilen ambulanslar tarafından Şemdinli ve Yüksekova devlet hastanelerine sevk edildi.  

Araç ve kimlik kontrolleri yapılırken gerçekleştirilen bombalı saldırı sonrası 5 metre derinliğinde 10 metre genişliğinde bir çukur oluştu. Yol trafiğe kapatıldı.

Saldırı sonrası bölgede geniş çaplı operasyon başlatıldı. 

"SALDIRIDA 5 TON PATLAYICI KULLANILMIŞ"

Hakkari Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, "Şemdinli Durak Karakolu’na bölücü terör örgütü mensuplarınca düzenlenen saldırıda yaklaşık 5 ton olduğu değerlendirilen patlayıcılar kullanılmış" denildi.

Valilik açıklamasında, "09.10.2016 günü saat 09.45 sıralarında Durak 2. Hudut Bölüğü önünde jandarma birlikleri tarafından her gün 24 saat esasına göre yapılan yol denetim ve arama noktasına kontrolsüz olarak yaklaştığı tespit edilen kamyonete ’dur’ ihtarı yapılmış, aracın durmaması üzerine ateş açılmış ancak etraftan BTÖ mensuplarınca da taciz atışı yapılarak dikkatin oralara da yönelmesi üzerine kamyonet nizamiyeden girme niyetini gerçekleştirememis ve yaklaşık 5 ton olduğu değerlendirilen patlayıcıları infilak ettirmiştir. İlk belirlemelere göre maalesef 9 askerimiz şehit olmuş 8 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 11’i asker 27 yaralımız askeri helikopterlerden de yararlanmak suretiyle civardaki daha donanımlı hastanelere sevk edilmektedir. Bölgedeki terör örgütü mensuplarının etkisiz hale getirilmesi için hava destekli komando birliklerinin geniş çaplı operasyonları devam etmektedir. Bütün milletimizin başı sağolsun" ifadelerine yer verildi.

GEÇİCİ YAYIN YASAĞI 

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nca, Hakkari'deki Durak karakoluna yönelik terörist saldırıyla ilgili, Başbakanlığın yazısı ile geçici yayın yasağı getirildi. 

Yasağın, patlama anı, patlama sonrası olay yeri, yaralılar ve hayatını kaybedenlere ait görüntü ve görselleri kapsadığı belirtildi.