Medyascope, tektipleşen ana akım medyaya bir alternatif olarak "sivil, bağımsız, özgür ve çoğulcu bir medya ortamı" olma iddiasıyla Ruşen Çakır öncülüğünde 2015'te kuruldu.

Kurulduğu günden bu yana da Patreon destekleri ve bazı fonlarla ayakta duruyor. Söz konusu fonlar Medyascope'un künyesinde ilk günden beri yer alıyor. 


Peki tartışmalar nasıl başladı?

ABD ve NATO güçlerinin Afganistan'dan çekilmesiyle radikal İslamcı Taliban yeniden güç kazanmaya başladı. 

Bu da Afganistan'dan  komşu ülkelere ve Türkiye'ye kaçışların artmasına neden oldu.

Kısa bir zaman diliminde kaçak yollardan Türkiye'ye giren göçmenlere ait pek çok görüntü paylaşıldı. 

Derken Ekşisözlük'te bir kullanıcı "mülteci güzellemesi yapan satılmış akademisyenler" başlığını açarak yurt dışındaki vakıflarca 'fonlandığını' iddia ettiği bir dizi isim sıraladı. Bu isimler arasında gazeteciler Ruşen Çakır ve Nevşin Mengü de yer aldı.


İddiaya göre bu kişiler kendilerini 'fonlayan' düşünce kuruluşlarının sözcülüğünü yaparak Türkiye'nin mültecileri kabul etmesi gerektiği yönünde 'algı' oluşturuyor, mültecileri istememenin ise 'ırkçılık' olduğu fikrini yerleştiriyorlardı. 

İnternette biraz gezinince gerçekten de Medyascope'un ABD merkezli Chrest Vakfı'ndan 2016-2020 yılları arasında 477 bin dolar hibe aldığı görülüyor. 


Vakıftan çeşitli tarihlerde hibe alanlar arasında şu organizasyonlar da bulunuyor: Hrant Dink Vakfı, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV), Serbestiyet, Anadolu Kültür, Filmmor Kadın Kooperatifi, Bağımsız Gazetecilik Platformu (P24), Sabancı Üniversitesi, 140journos, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı

Medyascope künyesinde zaten Chrest Vakfı, Heinrich Böll Stiftung Derneği ve Avrupa Demokrasi Vakfı gibi oluşumlardan destek aldığını belirtiyordu. 

Bazı yayın organları bunu bu yeni bir bilgiymiş gibi paylaşarak tartışma ekseninin bu yöne kaymasını sağladı. 

Afgan mülteci tartışmaları geri plana atılırken Ruşen Çakır, Medyascope ve fon konusu tartışmanın ekseni haline geldi. 

AKP'ye yakın Twitter hesapları da hemen 'Fondaş medya' kavramını türetip kullanmaya başladı. Gündem bir anda göçmen sorunu olmaktan çıkıverdi. 

Son olarak yeni bir gelişme yaşandı.