Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Strateji türü, çok gelişmiş ve geçmişten bu yana oynanan Go oyunubir tahta oyunudur. Go tahta üzerinde iki farklı renk taş takımıyla oyananır. Bir akıl oyunu olan Go oyunu gerektirdiği stratejik planlama ve tatik hesaplama yöntemiyle yapılır. 
Go oyunu olasılıkların çokluğu ve şekil okuma, ayırdetme ve yeni çözümler üretmeye de dayanır.

Go oyunun  4000 yıllık bir tarihi geçmişi bulunuyor. Oyun bu tarihiyle, dünyanın en eski zeka ve strateji oyunu olma özelliği taşımaktadır. Go oyunu, 4000 yıl önce Çin’de oynanmaya başlanmıştır. O dönemde yaşamış olan Çin İmparatoru Shun’un, bu oyunu oğlunun zekasını geliştirmek için çıkardığı söylenmektedir. Tarihi açıdan çok köklü olan Go oyunu, Avrupa ve Amerika’da oldukça fazla bilinmesine rağmen, Türkiye’de bu oyun çok az kişi tarafından bilinip oynanmaktadır.



Go oyunu, oynandığı ülkelere getirdikleriyle, oldukça fazla dikkat çekmiş ve bu ülkelerde ilgi odağı olmayı başarmıştır. Öyle ki, bu oyunun Çin’deki oynanma tarihi boyunca Go oyunu, ülkenin savaş stratejilerine ,ülke yönetimine ve sanat yapılarına kaynaklık etmeyi başarmıştır. Bir diğer uzak doğu ülkesi olan Japonya‘da ise bu oyun, bir yaşam felsefesi olarak görülmüştür. Go oyunu, bu özellikleri itibariyle, girdiği ülkelerde kalıcı izler bırakmayı başarmıştır.

Geçmişi oldukça eskiye dayanan bu strateji oyunu 2 kişiyle oynanmaktadır. Oyun için gerekli malzemeler ise bir tahta, 180 adet beyaz ve 181 adet siyah taştır. Bu taşlar, oyuncular tarafından 19×19 boyutundaki tahtanın üzerine konur.

Go’da taşlar, oyunun oynanacağı tahtaya sırasıyla konulur. Bu taşlar, eşdeğerde ve hareketsiz özelliktedir. Oyunu ise, bu taşlar arasındaki stratejik konum belirlemektedir. Oyunda, yapılan hamleden geri dönüş özelliği bulunmamaktadır. Bu da, oyunda hata yapmayı çok önemli bir hale getirmektedir. Oyundaki amaç, taşları çarpıştırmaktadır. Yani oyunun oynandığı tahta, bir savaş alanı olarak düşünülebilir. Taşlar ise, askerleri ifade etmektedir.



Oyunda ise güçlü değil, akıllı olan kazanır. Bu nedenle oyun, tam bir akıl ustalığı istemektedir.Oyunun en önemli özelliği ise, zeka geliştirmeye olan katkısıdır. Go oyunu, insanları düşünmeye ve gelecek hamle için strateji kurmaya yönlendirmektedir.

Kültürden kültüre farklılıklar olmasına rağmen Go oyununun tipik kuralları kabaca şöyle özetlenebilir:

İki kişi ya da takım karşılıklı oynar.Oyun zemini 19 satır ve 19 sütundan oluşan bir ızgara çizili oyun tahtasıdır. İki farklı renk taşla oynanır (çoğunlukla siyah ve beyaz; başka renklerin kullanımı mümkün olmakla beraber pek görülmemiştir). Taşlar birbirine benzer ve özellikleri değişmez. Her biri bir puan değerindedir.

Taşlar takım halindedir ve iki oyuncu (ya da oyuncu takımı) sırayla kendi renklerindeki taşları tahtaya koyarlar. Taşlar tahtadaki kesişim noktalarına konur.Kendilerine değen çizgileri tümüyle karşı renk tarafından işgal edilen taşlar ölü sayılır ve tahtadan kaldırılır.