Konu ile ilgili raporda şu değerlendirme yapıldı:

"Garanti Bankası 1Ç20’de net kârını önceki çeyreğe göre %33 artış  ve önceki yıla göre %5 gerilemeyle 1,63 milyar TL olarak açıkladı.

Net  kâr bizim tahminimiz ile analistlerin ortalama net kâr beklentisi olan 1,85 milyar TL’nin altında kaldı. Karşılık ayrılmadan önceki net kâr  tutarı ise önceki çeyreğe göre %18, yıllık bazda ise %37 artarak 5,1  milyar TL oldu. Banka bu çeyrekte takibe dönüşen alacak tutarı çok az  artmasına rağmen önceki çeyreğin 0,6 milyar TL üzerinde toplam 3,0  milyar TL kredi karşılığı ayırdı. Ayrıca TL’deki değer kaybı nedeniyle Telekom riski için 650 milyon TL (net tutar 550 milyon TL) karşılık  ayrıldı. Bankanın net kârının beklentimizden düşük gelmesi ayrılan  yüksek karşılıklardan kaynaklandı.

Garanti Bankası’nın net faiz geliri  ise beklentimiz paralelinde önceki çeyreğe göre %12 artarak 5,0 milyar TL oldu. Bu artışta TÜFE’ye endeksli menkul kıymet faiz gelirlerinin  iki katına çıkması (net faiz gelirindeki artışın %80’i) önemli rol  oynadı. Net Faiz Marjı, TÜFE etkisi hariç tutulduğunda 8 baz puan  kadar arttı.

Artışın sınırlı kalmasında gerileyen TL kredi getirileri,  tüketici kredilerindeki büyümenin yavaşlaması ve TL mevduat  maliyetlerinin direnç göstermesi etkiliydi. Garanti Bankası komisyon  gelirlerinde ise beklentisinin üzerinde yıllık %17 artış sağladı.

Ancak yıllık bazda bu kalemde büyümenin zor olduğu vurgulandı. Aktif  kalitesi tarafındaysa 1 milyar TL tutarındaki güçlü tahsilat  performansı sayesinde toplam sorunlu kredi tutarı 17,6 milyar TL’de  kaldı ve takipteki alacak rasyosu %6,9’dan %6,5’e geriledi. Bankanın  kredi risk maliyeti ise 121 baz puanı normal iş aktivitesi ve 238 baz  puanı Covid-19 tedbirleri ile ilgili olarak 359 baz puan olarak yıl  için yapılan 200 baz puan öngörüsünün bir hayli üzerinde gerçekleşti.

Yorum: Garanti Bankası 2020 baz senaryosunda %0 ekonomik büyüme (önceki %4) ve %7,5 enflasyon (önceki %8,5) öngörüyor. Diğer taraftan  salgının yol açtığı yavaşlamanın %17-18 düzeyinde öngörülen TL kredi  artışı ve öz kaynak kârlılığı üzerinde aşağı yönlü risk oluşturduğu,  kârlılıktaki azalmanın ölçeğinin ekonominin yeniden açılması sürecine  bağlı olacağı vurgulandı. Olumlu tarafta ise Garanti Bankası kuvvetli  döviz likidesi ve ortalamanın oldukça üzerinde bulunan sermaye  tamponları ile salgının yol açabileceği sorunlarla kolayca baş  edebileceğini vurguladı. 1Ç20 sonuçlarının yatırımcı  değerlendirmesinde önemli bir değişikliğe yol açmayacağını  düşünüyoruz. 1Ç20 sonuçlarının ardından Garanti Bankası için kâr  tahminlerimizi 2020 için %26 gerilemeyle 7,15 milyar TL’ye, 2021 için %17 gerilemeyle 9,3 milyar TL’ye indirdik. Banka için 12 aylık fiyat  hedefini de %4 azalmayla 11,00 TL düzeyine çektik. Hisse için  ‘Endeksin Üzerinde Getiri’ önerimizi koruyoruz."