Fransa siyaseti, laiklik ve cumhuriyetin İslam ile ilişkisini sorgulamaya devam ederken ülkeyi yönetenlerin radikallerle sıradan Müslümanlar arasında ayrıma gitmeyen söylemleri toplumdaki çatlağı derinleştiriyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Hz. Muhammed hakkında olanlar da dahil, karikatürleri yayımlamaktan vazgeçmeyeceklerini söylemesinin yarattığı atmosferin de etkisiyle bazı yerel yönetimler bu karikatürleri resmi binalara yansıtma yoluna gitti.

SAYGISIZLIĞA DEVAM ETTİLER

Montpellier ve Toulouse kentlerinde derste Hz.Muhammed karikatürü gösterdiği gerekçesiyle 18 yaşındaki bir radikal Çeçen tarafından başı kesilerek öldürülen tarih öğretmeni Samuel Paty ile dayanışma çerçevesinde binalara Charlie Hebdo’nun tepki çeken Hz. Muhammed karikatürleri de yansıtıldı. Beziers kentinin aşırı sağcı Belediye Başkanı Robert Menard da bir afiş kampanyası başlatarak Charlie Hebdo’nun bu karikatürlerden birine yer verdiği kapağını şehrin çeşitli yerlerine yerleştirdi. Aşırı sağ söylemin benimsendiği, İslam’ın siyasi malzemeye dönüştürüldüğü Fransa’da son günlerdeki açıklama ve eylemlere siyasetin sol kanadından tepki gelmemesi dikkat çekiyor.

FRANSA ANKARA BÜYÜKELÇİSİNİ ÇAĞIRDI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, son dönemde İslam’ı hedef alan söylemleriyle dikkat çeken Emmanuel Macron’a yönelik açıklamasına Paris tepki gösterdi. Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada vurguların kabul edilemez olduğu belirtildi. Fransa, ayrıca Ankara Büyükelçisi Herve Magro’yu, istişarede bulunmak üzere Paris’e çağırdı. Büyükelçinin, gerçekleştirilecek istişarelerin ardından kısa sürede Ankara’daki görevinin başına dönmesi bekleniyor.