Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

ABD merkezli ekonomi dergisi Forbes, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın (MbS) kötü şöhretine rağmen, kontrolüne giren devlete ait dev petrol şirketi Aramco'nun bu yıl 80 milyar dolar gelir beklentisiyle Küresel 2000 endeksinde 5. sırasını koruyacağını belirtti.

MbS, Aramco'nun yüzde 5'ini halka arz ederek satma ve 2 trilyon dolarlık piyasa değerini 100 milyar dolar artırma planından, gözaltına aldırdığı yüzlerce prens ve üst düzey yetkiliyi işkenceden geçirip fidye toplaması ve İstanbul Başkonsolosluğu'ndaki Cemal Kaşıkçı cinayeti skandallarının ardından geri adım atmıştı. Ortalığın durulmasıyla MbS'nin yaptığı yeni hamleleri mercek altına alan Forbes, 'yatırımcıların vicdanlarını bir kenara bırakarak Suudi Veliaht Prensi'ne güven tazelediklerini' yazdı.

Parça parça satılıyor
Amerikan ekonomi dergisi, MbS'nin geçen ayki açıklamasına göre Aramco'nun yüzde 1’lik hisse satışı için önde gelen bir küresel enerji şirketiyle görüşmeye ve 19 milyar doları bulabilecek potansiyel hisse satışının gelecek iki yıl içinde gerçekleşebileceğine dikkat çekti. Aralık 2019'da Aramco'nun yüzde 1.75'lik halka arzdan 29 milyar dolar topladığını, EIG Global Energy Partners öncülüğündeki bir konsorsiyumun Aramco petrol boru hatlarının yüzde 49'unu 12.4 milyar dolara satın aldığını ve benzeri bir satışın doğalgaz boru hatları için de beklendiğini sıraladı.