Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gıda fiyatlarındaki artışın sorumlusu olarak zincir marketleri gösterdi. Bakanlık müfettişleri bunun üzerine marketlerde incelemelere başladı. Peki sorumlu gerçekten zincir marketler mi? Bir ürün tarladan tüketiciye ulaşana kadar hangi aşamalardan geçiyor ve fiyatı nasıl artıyor?



Gıda fiyatlarındaki artış gündeme geldiğinde tüketicinin en çok konuştuğu ürünlerden biri de domates oluyor. Tarlada 4.5 lira olan 1 kilogram domatesin fiyatı Antalya'dan İstanbul'a 700 kilometrelik yolculuk sonrası 9.5 lirayı aşıyor.

Peki bu nasıl oluyor? Arada kimler kazanıyor? Tüketicinin karşısına çıkan fiyat etiketi gerçekçi mi yoksa tezgâhlarda oyun mu var?

Bu sorunun yanıtını arayan Hürriyet'ten Salim Uzun'un aktardığına göre Antalya'da geleneksel diye tabir edilen domatesin kilogramının üreticiden çıkış fiyatı 4.5 TL (24.09.2021 tarihi itibariyle). 

Üretici elindeki domatesi hale götürüp komisyoncuya teslim ediyor. İşte fiyat yolculuğu bu noktadan sonra başlıyor.



İşçilik: 20 kuruş

Ambalajlama: 1 TL

İşletme giderleri: 40 Kuruş

Vergiler (Hal rüsumu): 4 Kuruş

Bu girdiler eklendikten sonra 1 kilogram domatesin bedeli 6 lira 145 kuruşa yükseliyor. Bu domates İstanbul haline gönderilirse kilogram başında 30 kuruş nakliye girdisi ekleniyor.

Bu haliyle Antalya domatesi İstanbul haline 6 lira 45 kuruşa giriyor. Sonraki aşamada 15 kuruş hamaliye ve 30 kuruş kâr ekleniyor. Bu süreçte domatesin bedeli yaklaşık 6 lira 90 kuruşa ulaşıyor.