Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Finansal sağlığı; bir bireyin finansal olarak güvenli hissetmesi ve ihtiyaçlarını karşılayacak kadar sahip olma hissi yaşaması olarak özetleyebiliriz.

Finansal endişelerinizi geçmişte bırakıp, iyileşmenize yardımcı olacak birkaç öneri:

Kontrolü Ele Alın

Finansal durumunuzu iyileştirmek için mantıklı bir plan yapmak çok önemli. İşe gelecekte sahip olmak istediğiniz finansal hedeflerinizi listeleyerek başlayabilirsiniz. Tüm hedef belirlemede kullanıldığı gibi sizinkinin de SMART hedefler (Spesific: Spesifik, Measurable: Ölçülebilir, Achievable: Ulaşılabilir, Relevant: İlgili, Time-Bound: Zaman Sınırlı) olduğundan emin olun.

Bütçe Oluşturun

Kişisel bütçe oluşturmak ilk başta zor gelebilir. Ancak bu önemli bir disiplindir. Özellikle de kendi belirlediğiniz hedefleri gerçekleştirecekseniz. Etkili, iyi bir bütçe oluşturan kişilerin borca girme ve beklenmedik harcamalara kapılma oranı daha düşüktür.

İlk aşamada tüm gelirinizin listesini yapın. Buna her şey dahil. İkinci olarak temel harcamalarınızı listeleyin. Üçüncüsü gerekli olmayan harcamaların listesini yapın. Ardından neyi azaltabileceğinizi veya ortadan kaldırabileceğinizi düşünün. Son olarak da temel ihtiyaçlarınıza bakın.

Borçlarınızı Yönetin

Tüm borçlar kötü değildir. İyi borç geleceğiniz için olumlu bir yatırımdır. Kötü borcun uzun vadeli getirisi yoktur ve paranızın boşa gitmesine neden olur. 

Acil Durum Fonunuz Olsun

Finansal güvenliğiniz için acil durum fonu oluşturun. İdeal olarak üç ya da altı aylık temel ihtiyaçlarınızı ve masraflarınızı karşılayacak kadar olmalıdır.

Bu fonu harcamalara karşı ayrı bir hesapta tutun. Acil bir durumda paraya hızlı ve kolay şekilde erişebildiğinizden emin olun.

Finansal Sağlığın Anahtarları: