Finansal özgürlük; size istediğiniz hayatı sunan nakit akışına sahip olmak, faturalarınız ve harcamalarınızı nasıl ödeyeceğiniz konusunda endişelenmeden rahatça yaşayabilme özgürlüğü verir. Kısaca bağımsız hareket edebilme gücüdür. İşte bu bağımsızlığı size sağlayacak birkaç öneri:

Başlangıç Noktası Belirleyin

Nereden başlayacağınızı bilmeden finansal özgürlüğe ulaşamazsınız. Şu ana kadar ne kadar borç yaptığınızın bir listesini hazırlayın. Bu geçen sene aldığınız arabanın kredisi, birikmiş kredi kartlarınız ve insanlara olan borçlarınız olabilir. Hepsini bir araya getirdikten sonra söyleyin bakalım ne kadar borcunuz var? Endişe etmeyin bu borçların üstünden gelebilirsiniz. İster bu yazıyı okuduktan sonra ister finansal danışmanlarla iş birliği yaparak.

 Ya da size size dijital danışmanlık verecek bir uygulama Moneye ile tanışın: https://moneye.co/

Borçların ardından birikimlerinizi de eklemeyi unutmayın. Bugüne kadar yapmış olduğunuz tasarruflarınızın da bir listesini yapın. Bu maaşınız, ek gelir kazandığınız bir iş ya da altın hesabınız olabilir. Finansal özgürlük için adım atarken bu birikimler de aklınızda olsun.

Paranın Amaç Değil, Araç Olduğunu Bilin

Para da tıpkı yiyecek ve su gibi bir gerekliliktir. İyi bir hayat sürebilmek için aslında en temel ihtiyaçtır. Paraya finansal özgürlüğü deneyimlemenizi, enerjinizin yerine gelmesini sağlayan bir araç olarak bakabilirsiniz.

Gelecekte Nasıl Bir Hayat İstiyorsunuz Karar Verin

Neden paraya ihtiyacınız var? Borçlarınızdan kurtularak, rahat etmek ister misiniz? Bir hedefin için para biriktirmeniz gerekiyor mu? Tam olarak ne elde etmek istediğinizi bilmek finansal özgürlüğe ulaşmanın ilk adımıdır.

Moneye ile Harcamalarınızı Takip Edin

Finansal özgürlüğe yönelik önemli bir adım, harcamalarınızı takip etmektir. Moneye önce sizinle tanışır, harcama alışkanlıklarınızı öğrenir. Sonra hedefleriniz için size nasıl tasarruf edebileceğinizi gösterir. O yüzden Moneye gibi bir araç sizi gideceğiniz yere en iyi şekilde götürebilir.

Bütçenize Göre Harcayın

Zengin insanlara bakın hemen hepsi tutumluluklarından oralarda kadar ulaşmayı başarmışlardır. Mesela Facebook’un kurucusu Zuckerberg her gün aynı kot ve tişörtleri giyiyor. Bu insanları örnek alarak daha az harcayabilirsiniz. Merak etmeyin minimal bir şekilde yaşamak sizi refaha götürebilir. Özgürlüğünüz için kenara para atabilirsiniz. Bununla birlikte hayatta kalmanız için çok şeye ihtiyacınız olmadığını anlarsınız.

Size Uzun Vadede Mutluluk Getirecek Şeyler İçin Harcayın

Satın aldığınız şeyin sizi uzun vadede mutlu etmesi önemli. En son ne zaman bir harcama alışkanlığınız yüzünden mutlu hissettiniz? ‘’İyi ki harcadım, değdi’’ dediğiniz bir anınız var mı? Unutmayın özgürlük sizi mutlu etmediği sürece özgürlük değildir. Evet birikim hayat kurtarır ama sizi uzun vadede mutlu edebildiği sürece…

Merak etmeyin finansal özgürlüğü elde etmeye artık daha çok yakınsınız. Çünkü ilk adımı attınız...