2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanık Mustafa T. ve  avukatları ile Cumhurbaşkanlığı adına avukat Gamze Taşçı katıldı.

Cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki mütalaasında, Mustafa T. hakkında  her ne kadar "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan dava  açılmışsa da kesin ve yeterli delil bulunmadığından beraatine karar verilmesini, "terör örgütüne üye olmak" suçundan ise cezalandırılmasını talep etti.

Avukat Taşçı, sanık Mustafa T'nin, her iki suçtan da  cezalandırılmasını istedi.

Sanık avukatı Haluk Terzioğlu ise esas hakkındaki mütalaaya karşı  yaptığı savunmada, sanık hakkında beyanda bulunan tanıkların, Mustafa T'nin  darbeye destek verme konusunda mesaj attığına dair beyanlarının olmadığını ileri  sürerek, "ByLock tespitine ilişkin tutanağın içeriği her zaman yapılan tespitin  dışında herhangi bir kimlik ve görüşme içermeyen verilerin bulunmadığı tutanak.  Tutanağın nasıl düzenlendiği belli değil. Beraatini talep ediyoruz." ifadesini  kullandı.

Son sözü sorulan Mustafa T, "Mahkemenin kararına saygılıyım. Beraatimi  talep ediyorum." dedi.

Mahkeme heyeti, sanık Mustafa T'yi "terör örgütüne üye olmak" suçundan  6 yıl 3 ay hapse mahkum etti.

Heyet, sanığın, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme"  suçundan ise delil yetersizliği nedeniyle beraatine karar verdi.

İDDİANAMEDEN

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Mustafa  T'nin, örgütün darbe girişiminde bulunduğu 15 Temmuz'da, yurt dışında bulunmasına  rağmen mesaj attığı arkadaşlarına evlerinden çıkmamaları gerektiği konusunda  telkinde bulunarak, vatandaşların yaşanan eylemlere karşı demokratik tepki  göstermek amacıyla sokaklara ve meydanlara çıkmasına engel olmaya çalıştığı dile  getirilmişti.  

İddianamede, örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in talimatı ile başka  bankalardan çektiği parayı da örgütün finans kaynağı Bank Asya'ya aktardığı  anlatılan Mustafa T'nin, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme"  suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi, "terör örgütüne üye olmak"tan da 7 yıl 6  aydan 15 yıla kadar hapsi istenmişti.