Gazeteci Barış Yarkadaş, TV 100'de Ahu Özyurt'un sunduğu Sağlı - Sollu programında artan koronavirüs vaka ve ölümleriyle ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Mezarlıklar Daire Başkanı Ayhan Koç ile yaptığı görüşmeyi anlattı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "Ölüm belgesinde, ölüm sebebi Kovid ise 'Kovid', menenjit ise 'menenjit' yazılıyor" açıklamasının yalan olduğu ortaya çıktı.

 İBB Mezarlıklar Daire Başkanı Ayhan Koç, Gazeteci Yarkadaş'a yaptığı açıklamada, "Bize gelen ölüm belgelerinde bulaşıcı hastalık yazıyor. Ancak bulaşıcı hastalığın karşısında hangi hastalıktan dolayı olduğu belirtilmiyor" dedi.

Ahu Özyurt'un konukları arasında gazeteciler Gürkan Hacır, Barış Yarkadaş, Hadi Özışık ve Metin Özkan yer aldı.

"Türk Tabipleri Birliği'nin, İstanbul ve Ankara Tabipler Odası'nın ve son olarak da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanlığı'nın ortaya koyduğu rakamlar yalanın perdesini yırttı attı" diyerek Sağlık Bakanlığı'nın iki günder açıkladığı 30 bine dayanan vaka sayılarına dikkat çeken Yarkadaş,  İBB Mezarlıklar Daire Başkanı Ayhan Koç ile yaptığı görüşmeyi şöyle anlattı:

 "İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanlığı'nın ortaya koyduğu rakamlarla AKP iktidarının bir yalanı daha tarihe gömüldü. Çünkü; Şu an itibariyle İstanbul'da tam 231 kişi bulaşıcı hastalıktan dolayı vefat etmiş. Ben bugün TV 100 için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanı Ayhan Koç ile konuştum.

Dedim ki "Ayhan Bey siz her ölen insanın belgesini görüyorsunuz? Sizin önünüze belge geldiğinde bulaşıcı hastalığın karşısında bir açıklama yazıyor mu? Çünkü dün Fahrettin Koca, "Bulaşıcı hastalığın ne olduğu konusunda karşısında, hangi hastalık olduğu yazıyor" dedi."

Ayhan Koç aynen şunu söyledi; "Bize gelen ölüm belgelerinde bulaşıcı hastalık yazıyor. Ancak bulaşıcı hastalığın karşısında hangi hastalıktan dolayı olduğu belirtilmiyor. Dünyada da şu anda bulaşıcı hastalık olarak  yaygın olarak koronavirüs (covid-19) var" dedi.

Daha sonra ise 'İstanbul'da ortalama kaç kişi vefat ediyor?' diye sordum. 2019 yılının Kasım ayında İstanbul'da günde ortalama 200 kişi vefat ediyormuş. Şu an Kasım 2020'deyiz. Tam 1 yıl sonra İstanbul'da vefat eden insan sayısı ortalama 400 ve 400'ün biraz üzeri. Bunların 200'ü bulaşıcı hastalıktan vefat ediyor!

 Bu şunu gösteriyor;

Açıklanan test sayıları, vaka sayıları, Sağlık Bakanı'nın ortaya koyduğu  sayılar gerçekçi değil. Bence ölen insan sayısı da doğru değil. "

FAHRETTİN KOCA NE DEMİŞTİ?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün yaptığı açıklamada ölüm belgesinde esas olanın "ölüm nedeni" kısmı olduğuna vurgu yaparak, "Esas ikinci hekimin kontrolüyle, ölüm nedenini belirttiğimiz ikinci bölüm var. Buraya ölüm sebebi Kovid ise 'Kovid', menenjit ise 'menenjit' yazılıyor. Orada tanı çok net konmuş oluyor. Bu da ikinci bir hekimin denetimiyle yapılıyor, Bakanlık olarak biz yapmıyoruz. Hekimlerin doldurduğu kısım bu. Dolayısıyla enfeksiyon bulgusu olan her hasta Kovid hastası mıdır?" açıklamasında bulunmuştu.