Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

İsveç merkezli Ecoloop şirketi araştırmacılarının, çevre kirliliğine sebep olan emisyonun cinsiyetler arasında farklılaşan oranlarına ilişkin yeterince araştırma olmadığı düşüncesinden yola çıkarak yaptıkları araştırmada, erkeklerin kadınlardan daha fazla çevre kirliliğine sebep olduğu ortaya çıktı. Araştırmacılar, iklim krizini yenmek için atılacak adımlarda cinsiyet faktörünün de göz önüne alınması gerektiğini düşünüyor. Medyascope'dan İlayda Öykü Biberoğlu'nun derlemesine göre, araştırmada İsveç’teki bekar erkek ve kadınların harcamaları karşılaştırıldığında, her iki grubun toplam harcamaları neredeyse aynı seviyede olduğu görüldü.

ARABA YAKITI ÇEVRE KİRLİLİĞİNE DAHA ÇOK KATKIDA BULUNUYOR

Öte yandan, araştırmaya göre erkeklerin arabaları için yaptıkları yakıt harcamaları çevre kirliliğine daha çok katkıda bulunuyor.

Yiyecek ve tatil için yapılan harcamalar, hem erkeklerin hem de kadınların sebep olduğu toplam emisyon oranlarının yarısından fazlasını oluşturuyor. Araştırmacılar, et ve süt ürünleri kullanmak yerine bitki bazlı gıdalar tüketmenin ve uçak veya araba kullanmak yerine trenle seyahat etmenin, emisyon oranını en az yüzde 40 azaltacağını söylüyor.

2017’de yapılan bir araştırma, bireylerin iklim değişikliğiyle mücadele konusunda sağlayabileceği en büyük faydanın daha az çocuğa sahip olmak, daha az araba kullanmak ve uçakla daha az seyahat etmek olduğunu göstermişti.

2010 ve 2012 yıllarında yapılan araştırmalar da erkeklerin kadınlardan daha fazla enerji harcadığını ve daha fazla et yediğini kaydederek, erkeklerin daha yüksek emisyona yol açtığını ortaya koymuştu.