Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Madagaskar'da düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Erdoğan'a CHP'nin Meclis'te onaylanan ve referandumda oylanacak olan Cumhurbaşkanlığı sistemine yönelik Anayasa değişikliği teklifini Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) götürme kararı soruldu.

Erdoğan şunları söyledi:

"AYM BİR AN ÖNCE KARARINI VERMELİ"
"Muhalefet AYM'ye başvurabilir. Bu konuda herhangi bir önleyici, niye oraya gidiyorsun deme hakkımız yok. Bunlara da alışığız. AYM'ye çok sık gitme alışkanlığı var ülkemizde. Milletimiz yoğun bir şekilde, heyecanla bu konuda atacakları adımın hazırlığı içerisinde. Temennim Anayasa Mahkemesi bir an önce bu konu ile ilgili kararını verir "

İşte o konuşmadan satır başları

Şahsıma takdim edilecek Madagaskar Devlet Nişanı için teşekkür ediyorum. 22 Ocak'ta başladığımız Doğu Afrika turu kapsamında bugün Madagaskar'ı ziyaret ediyoruz. Madagaskar ikili ilişkilerimizi geliştirmekte büyük önem atfettiğimiz ülkeler arasında. 150 civarında işadamıyla Madagaskar'a geldik.

GEÇMİŞİMİZDE SÖMÜRGECİLİK ANLAYIŞI YOK

İşadamlarımız Madagaskarlı işadamlarıyla burada yönetimle yapılacak çalışmayla birlikte Madagaskar'a ne gibi yatırımlar yapabilirler? Ne gibi çalışmalar yapılabilir bunları da aramızda görüşme imkanımız oldu. Ben değerli girişimci ve yatırımcılarımızın Madagaskar'da çok şeyler yapacağına inanıyorum. Bunu yaparken bir sömürgecilik anlayışıyla değil kazan kazan anlayışına dayalı olarak yapacaklarına inanıyorum. Bizim ne kültürümüzde ne de geçmişten bugüne değerler silsilesinde böyle bir anlayış yoktur.

THY SEFERLERİ HACMİ ARTIRACAK

Madagaskar'ın ticari, ekonomik alanlarda önemli gelişmeler kaydettiğine gözlemliyoruz. Madagaskar halkının gerçek dostu olduğunu her zaman gösterdik. Dayanışma ve dostluk anlayışımızla Madagaskar halkının takdirini ve kalplerini kazanmış olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Madagaskar'ın siyasi ve ekonomik istikrarına kavuşmasından dolayı değerli dostumu tebrik ediyorum. Burada önemli olan aynı hedef ve ideal etrafında kenetlenebilmektir. Madagaskarlı dostlarımızın dediği gibi, "Birlik güçtür, kuvvettir". Bir ve beraber olduğunda bir ülkenin aşamayacağı hiçbir engel yoktur. Bugün yaptığımız görüşmelerde sayın Cumhurbaşkanı ile ikili ilişkilerimizi ve bölgedeki gelişmeleri ele alma fırsatımız oldu. Madagaskar ile ticari ilişkilerimizin büyükelçiliğimizin açılmasıyla müteakiben ivme kazandığını görüyoruz. İki ülkenin arasındaki ticaret hacmini arttırmamız gerekiyor. THY seferleriyle ticaret hacminin daha da yükseleceğine inanıyorum.

REFERANDUM VE CHP'NİN ANAYASA MAHKEMESİ'NE GİTME KARARI

Bu gece nasip olursa ülkemize dönüyorum ve sonra zannediyorum ki meclis başkanlığı cumhurbaşkanlığına parlemtondaki görüşmelerin neticesini ulaştırmış olması lazım. Değerlendirmemizi hemen yapacağız. Türkiye milletinin beklentisi budur. Hemen kararımızı verip ve bu önemli adımı bizlerle TBMM'ye göndereceğiz. Tabii muhalefet anayasa mahkemesine başvurabilir. Bu konuda herhangi bir önleyici 'niye oraya gidiyorsun' deme hakkımız yok. Bunlara alışığız. Anayasa Mahkemesi'nwe çok sık gitme anlayışı var ülkemizde. Anayasa mahkemesi de temenni ederim ki kararını hemen verir.