Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcısı Kura Töreni'ndeki konuşmasından önemli bölümler: 

“Halen ülkemizde 19 bin 349 hakim ve savcı görev yapıyor. Adalet teşkilatımızın gücüne güç katacak sizlerin vazifeyi üstlenmesiyle birlikte bu rakam 20 bin 795’e çıkıyor. Kürsünün arkasında ‘Adalet mülkün temelidir’ sözlerinin tüm hayatınız boyunca rehberiniz olmasını temenni ediyorum. Adaletin olmadığı devlet temelsiz bir bina gibi yıkılıp gitmeye mahkumdur. İnsanlık tarihinin tüm önemli dönüm noktalarının gerisinde adalet arayışından kaynaklanan kıyamlar, başkaldırılar vardır. Bugün de dünyada en çok ihtiyaç duyulan adalettir. Bizim dediğimiz ‘Dünya beşten büyüktür’ sözü de adalet arayışının göstergesidir. BM’de 196 ülkenin 5 daimi 15 geçici üye ile güya dünyaya adalet dağıtıyorlar. Yok böyle bir şey; Şu anda Arakan’da, Kudüs’te adalet mi var? Adalet dağıttığını söyleyenler sadece insanları aldatıyorlar.”

'Türkiye’nin hukuk devleti niteliği başka bir yola ve yönteme izin vermez'

“Adalet sarayı kurduk, daha önce merdiven altı adalet dağıtılıyordu. Daha içeri girerken insanlar ‘Buradan adalet çıkar’ desin, bunu yakalasın. Yargı kurumlarımızı hakiki manada millet adına karar veren bir yapı haline getirmek için çok büyük mücadele verdik. Bu meslek sadece hakka hakkaniyete, hukuka adanmışlığa izin verir. Biz olmazsak bu sistem çöker edasıyla milletimizin başına musallat olurlar karşılarında hakim ve savcılarımızı bulmuşlardır. Adalet konusundaki hassasiyetimizi kaybettiğimiz dönemlerde felaketler ardı ardına gelmiştir. Adalet teşkilatımız bir dönem FETÖ'nün ağır saldırılarına maruz kaldı. Adalet yolundan sapanların akıbeti yine hukuk içinde hesap vermektir.Türkiye’nin hukuk devleti niteliği başka bir yola ve yönteme izin vermez. Hakimin ve savcının en büyük murakıbı kendi vicdanıdır. Kanunlar ne kadar dikkatli yazılırsa yazılsın ortaya koyacak olan sizlersiniz. Bana göre öncelikli olan kanun değil hukuktur. Kanun kağıt üzerine kalır ama hukuk hak ve halk arasındaki bütünlüğün ta kendisidir.”

'Öyle ileri gittiler ki bir küfür etmedikleri kaldı'

“Seçimlerin yenilenme kararının ardından bazı siyasetçilerin sınırları zorladığını görüyoruz. Dün yine bir siyasi partinin genel başkanı grup toplantısında hakimlerimiz için insanlık dışı sözler sarf etti. Anayasa’nın 138. Maddesi çok net, yargı mensuplarına ima dahi edemezsin diyor. Bunlar öyle ileri gittiler ki bir küfür etmedikleri kaldı. Eleştirini yap ama hakaret ve küfür edemezsin. Hukukçuları sadece kendi işine gelen kararı verince yücelten bu zihniyeti kınıyorum. Hakaret edilerek yapılan eleştirinin adı, densizliktir, hak bilmezliktir, ahlaksızlıktır. Bu kişileri politikaların yüzkaraları olarak değerlendiriyorum. Yargı mensuplarımızdan bu tür densizliklere gözlerini ve kalplerini kapalı tutmalarını rica ediyorum. Ama yargı çerçevesinde haklarını aramaları gerektiğini düşünüyorum. Korkutma gayretleri sizi asla korkutmasın. Bir Selim kardeşimiz şehit olur ama ardından binlerce Selim Kiraz kardeşlerimiz gelir."