31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti'nin, aralarında Ankara ve İstanbul'un da olduğu çok sayıda büyükşehiri kaybetmesinin ardından AK Parti yerel yönetimler kanununda değişiklik yapmak için kolları sıvadı.

AK Parti lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'den geçirilecek bir yasa değişikliği ile belediye encümeni seçim sisteminin değiştirileceğinin işaretini verdi.

Erdoğan, “Encümende atanmışlar mı hakim olacak, seçilmişler mi? Tabii ki de seçilmişler. Geçmişte öyle diye buna böyle mi devam edecek? Yanlışın neresinden dönerse kardır diyerek bu yanlışı düzeltmek lazım” dedi.

Mevcut sistemde, il ve büyükşehir belediyeleri, başkan, encümen ve il -ya da Büyükşehir- belediye meclisinden oluşan üçlü bir yapı tarafından idare ediliyor. Başkan ve belediye meclisi üyeleri yerel seçimlerle gelirken, belediye encümeni farklı bir sistemle oluşturuluyor.

Belediye encümeni, il belediyelerinde ve nüfusu 100 bin üzerinde olan belediyelerde, belediye meclisinin her yıl kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği 3 (üç) üye, mali hizmetler birim amiri ve belediye başkanının birim amirleri arasından bir yıl için seçeceği 2 (iki) üye olmak üzere toplam 7 (yedi) kişiden oluşuyor. Bu durumda, 7 kişilik encümende çoğunluk belediye başkanı tarafından atanmış kişilerden oluşuyor.