Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla gelişmeye başlayan teknolojiyle birlikte kullanılmaya başlayan, e-İmzayı haberimizde ele aldık. Peki e-imza nedir, nasıl alınır? İşte detaylar…

E-imza diğer bir ismiyle elektronik imza internet ortamında bildiğimiz ısla imza yerine kullanılan yasal kimlik doğrulama yöntemidir. Yani e-imza ıslak imza kadar güven teşkil ediyor. Çünkü imzaladığınız veriyi kimin imzaladığının güvenirliğini mutlaka tespit ediliyor.

E-İmza, Islak imza ile aynı hukuki özelliklere sahiptir. E-İmza sertifikası dağıtmaya yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından dağıtılan sertifikalar kullanılarak imzalama işlemi yapılır. E-imza ikiye ayrılır.Kurumsal ve bireysel olmak üzere. E-imzanın tanımı ve kullanımı 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu'nda belirlenmiştir. Yasa şu şekilde tanımlamıştır.

E-imza başka bir elektronik veriye eklenen ya da elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi tanımlar.

E-imza bir bilginin üçüncü tarafların erişimine kapalı bir ortamda, bütünlüğü bozulmadan (bilgiyi ileten tarafın oluşturduğu orijinal haliyle) ve tarafların kimlikleri doğrulanarak iletildiğini elektronik veya benzeri araçlarla garanti eden harf, karakter veya sembollerden oluşur.

E-imza imzalanan metine göre farklılık gösterir ve içeriğin matematiksel fonksiyonlardan geçirilerek eşsiz olduğu düşünülen bir değer bulunması sureti ile elde edilir. Yani kişilerin, elle atılan imzada olduğu şekilde tek imzası yoktur; bunun yerine imzalamada kullanılan anahtarları vardır.



Başvuruda bulunduktan sonra elektronik imzanız bir akıllı kart üzerinde sizlere iletilir.E-imznaın aktif hale gelebilmesi için öncelikle kart sürücünüze yazılımını kurmalısınız. Bu yazılımı e-İmza ile birlikte size gönderilen CD ya da diğer medya araçlarında bulabilirsiniz. Aksi halde hizmet aldığınız firmanın web sitesinde bulabilirsiniz. Yazılımı bilgisayarınıza kurduktan sonra sertifikanıza giriş yapıp aktif bir şekilde kullanabilirsiniz.

Bireysel başvuru için;

- Bir nüfus cüzdanı, pasaport ya da sürücü belgesi gibi fotoğraflı ve geçerli bir resmi kimlik belgesinin aslı olmalı.

-Nitelikli Elektronik Sertifika taahhütnamesi ve başvuru formu olmalı. 

Kurumsal başvuru için;

-Ticaret Sicil Memurluklarından son 6 ay içinde alınmış faaliyet belgesinin aslı olmalı. 

- Bir nüfus cüzdanı, pasaport ya da sürücü belgesi gibi fotoğraflı ve geçerli bir resmi kimlik belgesinin aslı olmalı.

-Nitelikli Elektronik Sertifika taahhütnamesi ve başvuru formu olmalı. 

-İmza sirküleri fotokopisi olmalı.