Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) koronavirüsün dünyayı alarma geçiren ve seyahat yasaklarının geri gelmesine yol açan yeni varyantı Omicron ile ilgili olarak 194 üye ülkeye teknik bilgilendirme yaptı.

DSÖ'DEN ÇOK KRİTİK UYARI


Omicron'un küresel çapta yayılması ihtimalinin ve varyantla ilgili küresel riskin çok yüksek olduğunun altını çizen DSÖ yetkilileri, varyantın özelliklerine bağlı olarak ileride büyük vaka artışları yaşanabileceği, bunun da ciddi sonuçları olabileceği uyarısı yaptı. Üye ülkeleri ilk Omicron vakalarını bildirmeye çağıran DSÖ yüksek risk grubundakileri aşılama hızının artırılması gerektiğini de vurguladı.

RİSK ÇOK YÜKSEK

Avrupa Bulaşıcı Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) de varyantın Avrupa Birliği içinde yayılma riskinin "yüksek ile çok yüksek" arasında olduğunu açıkladı.

Öte yandan seyahat engelleri ve sınırların kapatılmasını yanlış bulduğunu bir kez daha dile getiren yetkililer, ülkelerden bu konuda riske dayalı bir yaklaşım benimsemelerini istedi.

BIDEN AÇIKLAMA YAPACAK

İngiltere, Hollanda, Kanada, Danimarka, Almanya, Belçika, Çekya ve İtalya, Omicron varyantı ile enfekte olmuş vakaların görüldüğünü açıkladı.

ABD de bugünden itibaren Güney Afrika ülkelerinden girişleri kısıtlayacak. Başkan Joe Biden, ABD'nin alacağı diğer önlemleri hakkında gün içinde açıklama yapacak.

JAPONYA'DA ALARM

Sınırlarını tüm yabancılara kapatan İsrail'e bugün itibarıyle Japonya da katıldı. CNN International, halihazırda birçok Afrika ülkesine uçuş yasağı veya seyahat kısıtlaması uygulayan ülkelerin sayısının en az 44 olduğunu bildiriyor.

Japonya'da hükümet Güney Afrika'da ortaya çıkan ve daha bulaşıcı olduğu düşünülen Kovid-19'un B.1.1.529 mutasyonu nedeniyle alarma geçti. Hükümet, yarından itibaren tüm yabancı uyruklu ziyaretçilere ülke sınırlarını kapatma kararı aldı. Giriş yasağının ülkede oturma izni bulunan yabancı uyruklu kişileri ise kapsamayacağı öğrenildi.

G7 ACİL TOPLANIYOR

İngiltere hükümetinden yapılan açıklamada, mevcut gelişmeleri değerlendirmek üzere bu akşam G7 ülkelerinin sağlık bakanlarının katılacağı acil bir toplantı yapılması çağrısında bulundu. İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, ABD, Kanada ve Japonya’nın oluşturduğu G7’ye yıl sonuna kadar İngiltere liderlik yapıyor.

ALMAN VİROLOG'DAN AÇIKLAMA

Alman virolog Christian Drosten pazar akşamı kamu yayın kuruluşu ZDF televizyonunda yaptığı açıklamada, yeni varyant hakkında "oldukça endişeli" olduğunu söyledi, "Kimse bize şu anda neyle karşı karşıya bulunduğumuzu söyleyemez" diye konuştu.