ABD bankalarından toksik varlıkların satın alınmasını öngören planın ayrıntılarının açıklanması ve büyük yatırımcının bu programa katılmak istediklerini belirtmeleriyle artan global risk iştahına paralel dolar/TL güne 1.66 seviyesinin altında başladı.

Bankalararası piyasanın dünkü spot kapanışında 1.6690 TL en iyi dolar alış kotasyonları bugün ilk işlemlerde 1.6520 TL seviyesindeydi. Bu verilere göre lira dolar karşısında dünkü kapanışa göre yüzde 1.03 değer kazancı ile güne başladı.

İstanbul serbest piyasada da dolar 1.6600, euro 2.2550 liradan güne başladı.

Kapalıçarşı'da 1.6500 liradan alınan dolar 1.6600 liradan satılıyor. 2.2450 liradan alınan euro'nun satış fiyatı ise 2.2550 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada dün kapanışta doların satış fiyatı 1.6660 lira, euro'nun satış fiyatı ise 2.2540 lira olmuştu.

ABD borsaları, Obama yönetiminin bankaları bilançolarındaki toksik varlıkları temizleyecek planın ayrıntılarını açıklamasının ardından banka kredilerinin eski seviyesine dönebileceği yönündeki beklentilerle yüzde 7 civarında yükseldi. Bankacılık sektörü hisseleri planın etkisiyle yüzde 10'un üzerinde yükseldi.

ABD Hazinesi'nin kredi piyasalarındaki tıkanıklığı açmak ve resesyondaki ekonomiyi canlandırmak amacıyla dün açıkladığı planın başarısı özel yatırımcıların göstereceği ilgiye bağlı. Aralarında dünyanın en büyük tahvil fonu PIMCO'dan Bill Gross'un da bulunduğu birkaç büyük yatırımcının programa katılmak istediklerini belirtmeleri piyasalara güven verdi.

ABD'de bankalar hakkındaki programın ardından artan risk iştahıyla yüksek getirili para birimlerine talep arttı ve yen euro karşısında son beş ayın en düşük seviyelerine ulaştı.

BORSA YÜKSELİŞLE AÇILDI

İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, dün ikinci seans kapanışına göre 449,24 puan artarak 25.368,50 puan seviyesinde açıldı.
Hisse senetleri, bu seviyede ortalama yüzde 1,80 oranında değer
kazandı.

SABAH