Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

"Liposuction kesinlikle kilo verme yöntemi değildir. Bunu baştan söylemek istiyorum" diyen Doç. Dr. Erdem Güven bilinmeyenleri anlattı: Öncelikle bunun kilo verme yöntemi olmadığını kabullenmemiz gerekiyor. Peki liposuction nedir; vücudu “şekillendirme” yöntemidir. Bölgesel yağ birikimlerinin alınmasıyla vücut konturunun düzeltilmesi işlemidir. Liposuction’la vücut ağırlığının maksimum yüzde 5’i alınır. Yani 70 kilo olan bir bireyde, 3.5 kilo yağ almak güvenli sınırlarda kabul edilir. Bu miktarın üzerinde yapılacak liposuction’lar özel merkezlerde, özel ekipler tarafından yalnızca vücudu çok uygun olan kişilere yapılabilir. 15 kilo yağ aldırmak, sağlıklı bir işlem değildir.

Liposuction güvenli bir ameliyat mı? Ben bu ameliyatı yaptırmaktan çok korkuyorum. Acaba liposuction’ın sakatlığa veya ölüme yol açma riski var mı?

Liposuction yaptığımız alan, derinin altındaki yağ dokusudur. Bu yağ dokusunun üzerinde kan damarları vardır. Buradaki yağ hücrelerinden bazılarının damar içine özellikle de toplardamarların içine girerek kalbimize gitmesi ve burada bir tıkaç oluşturması, liposuction’ın en korkulan tarafıdır. Ancak biz bunu engellemek için çeşitli işlemler yapıyoruz. Liposuction tekniklerinde bu güvenilirliği artıran sistemler kullanıyoruz. 

Liposuction’ın güvenilirliğini artırmak için hangi teknikleri uyguluyorsunuz?

“Islak teknik” uygulaması, liposuction’ın güvenliğini artıran en önemli yöntem. Islak teknikte sıvı enjeksiyon kanülü kullanıyoruz. İnce bir çubuk şeklindeki bu kanülün ucunda delikler yer alıyor. Bağlı bulunduğu ayak pedalına bastığımız zaman sıvı geliyor. İstediğimiz alanlardaki yağ dokusunun içine bu sıvıyı vererek buradaki yağ hücrelerinin şişmesini ve bu bölgeden geçen kan damarlarının büzüşmesini sağlıyoruz. Kan damarlarını büzüştürdüğümüz zaman, yağ partiküllerinin damarın içine girerek “embolizm” dediğimiz komplikasyona yol açmasını engellemiş oluyoruz. Bu şekilde ortaya çıkabilecek yan etkiler minimuma inmiş oluyor. Bunun yanında daha ince kanüller de kullanabiliyoruz. Mesela gıdı bölgesinde ince kanüllerle liposuction yapıyoruz.

Çok spor yapmama ve beslenmeme dikkat etmeme rağmen bel ve basen bölgemdeki yağlardan bir türlü kurtulamıyorum. Acaba bunları liposuction’la aldırsam, bu bölgelerde tekrar yağlanma oluşur mu?

En çok sorulan sorulardan biri... Şu şekilde açıklamak istiyorum; bu bölgelerdeki yağ hücrelerimizin bir sayısı var. Mesela bel bölgemizde 1000 tane yağ hücresi var diyelim. Biz bunların yaklaşık 600-700 tanesini liposuction’la alıyoruz ve bu bölgedeki yağ hücrelerinin sayısının tekrar artması mümkün değil. Bu bölgeden tekrar yağ almak da mümkün olmaz.

Derim çok gevşek. Liposuction’la deri sıkılaşması sağlanır mı?

Liposuction, lokalize yağ birikimlerinin dışarıya alınma metodudur. Deriyi sıkılaştırma yöntemi değildir. Ancak liposuction’dan sonra deriyi sıkılaştırmak için yeni teknolojik cihazlar kullanabiliyoruz. Bunlardan en önemlisi J-Plazma cihazıdır. Daha öncesinde Laser Lipo ve Smart Lipo cihazları kullanılıyordu. Son 2-3 yıldır ise başta Amerika olmak üzere tüm dünyada yeni trend, J-Plazma cihazıyla sıkılaşma sağlanması. Bu cihaz, radyofrekans enerjisini kullanarak deri altındaki bağ dokularının sıkılaşıp kısalmasını sağlıyor.