Anadolu Onkoloji Derneği ve Erciyes Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Meme Kanserinde Tartışmalı Konular Çalıştay'ı başladı. Çalıştay öncesi açıklama yapan Anadolu Onkoloji Derneği Başkanı ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, meme kanserindeki son gelişmeleri tartışacaklarını belirtti. Prof. Dr. Büyükberber, Türkiye'de meme kanseri konusunda yeterli bilinç olmadığını belirterek, "Bunu da meme kanserinde erken tarama metodu olarak kullandığımız mamografi çektiren insanların sayısından anlıyoruz. Mamografi çektirenlerin oranı şu anda yüzde 6 civarında" diye konuştu.

Mamografi çektirenlerin oranının düşük olması nedeniyle erken tanının da geciktiğinin altını çizen Prof. Dr. Büyükberber, "Buna rağmen Kayseri'de son 3 yıl içinde büyük gelişmeler oldu. Türkiye'de meme kanseri artık daha erken dönemlerde yakalanabiliyor. Ancak Amerika'dan 10 yıl daha gerideyiz. Almamız gereken çok yol var" şeklinde konuştu.

Son dönemde iki dizi oyuncusunun meme kanseri olmasının büyük etki oluşturduğunun altını çizen Prof. Dr. Büyükberber, "Şöhret her zaman daha cazip geliyor. Yıllardır Sağlık Bakanlığı, Kanser Araştırma Merkezleri olan KETEM'lerin uğraşmasına rağmen, medyanın bu gücü kadar olamadı. Üst üste iki dizi oyuncusunun meme kanserine yakalanması sonrasında bizim poliklinikler adeta doldu taştı. Birkaç gün içinde binlerce insan mamografi çektirmek için başvuruda bulundu. Bu tip körüklenen kampanyalar gelip geçici oluyor. Eğitim yoluyla daha da kalıcı olması gerekir" diye konuştu.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbı Onkoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Özkan da, toplumda kanser olaylarının yoğunlaştığı zaman ünlü ünsüz demeden herkesi etkilediğini belirtti. Prof. Dr. Özkan, "Herkesin bu konuda bilgi sahibi olması lazım. Programlarda bilgi verilmesi çok önemli. Görüntüleme yöntemlerinin insanlara daha iyi anlatılması ve daha çabuk bu yerlere ulaşmaları sağlanmalı. Bu hastalıkta erken teşhis çok önemli. Artık son yıllardaki gelişmelerle bu hastalıkla mücadele daha etkin bir şekilde yapılabiliyor. Biz de Kayseri'de düzenlediğimiz bu çalıştay ile son gelişmeleri tartışacağız" dedi.