FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında aktif rol alarak birçok  vatandaşın şehit olması veya yaralanmasında talimatları bulunan darbeci sanıklar,  yargılandıkları davalarda, elde edilen görüntü, ses kayıtları ile tanıkların  teşhis ve anlatımlarına rağmen savunmalarını "inkar politikası" üzerine kurmayı  sürdürüyor.

Cezaevine girdikten sonra örgüt talimatı çerçevesinde inkar yolunu  seçen sanıkların savunmalarında öne sürdükleri tezlerin birçoğu, kanıtlanan  delillerle çürütüldü.

Örgütün jandarma yapılanmasında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'e doğrudan  bağlı olarak konumlanan sözde "jandarma imamı"na bağlı çalıştığı tespit edilen  Nihat Keskin'in, 2016 yılından itibaren Marmara Bölgesi'nde faaliyet yürüten  sivil ve jandarma personeli örgüt mensuplarının kendisine bağlı olduğu, örgütsel  olarak "Marmara bölge temsilcisi" görevini yürüttüğü belirlendi.

DARBE GİRİŞİMİNDE AKTİF ROL ALAN "SİVİL İMAM"

Eylemleri, örgütün sivil imamlarının darbe girişimiyle irtibatına dair  en önemli deliller arasına giren eski öğretmen Nihat Keskin de örgütün inkar  politikasını izledi.

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin eski İstanbul İl  Jandarma Komutanı Kurmay Albay Gürcan Sercan'ın da aralarında bulunduğu 73  jandarma personeli ile terör örgütünün jandarma yapılanmasında yer alan 19 sivil  olmak üzere 92 sanığın yargılandığı davada tutuklu olan Keskin hakkında yapılan  savcılık soruşturmasında, Keskin'in darbe girişimi öncesinde örgüt liderinden  alınan darbe girişimi talimatını sorumluluk bölgesinde kendisine bağlı müdürler  aracılığıyla hiyerarşide altta bulunan siviller ve jandarma personeli örgüt  mensuplarına iletilmesini sağladığı kaydediliyor.

Keskin'in darbe girişiminin başarısız olmasının akabinde ise örgütün  dağıtılması, örgüt mensuplarının yakalanması ve deşifre olmasını, etkin  pişmanlıktan yararlanılmasını engelleme adına önlem alma konusunda çalışma  yürüttüğü belirlendi.

Nihat Keskin'in, terör örgütünün üst düzey yöneticisi olarak  amaçlarını gerçekleştirme adına jandarma teşkilatını ele geçirme, örgüt  mensuplarını yasa dışı şekilde jandarma teşkilatına sokma ve yükselmelerini  sağlama adına yürütülen sınav sorularını verme, eleman yerleştirme ve örgütün  amacı doğrultusunda jandarma teşkilatı üzerinden yürütülen diğer tüm faaliyetleri  yönettiği tespit edildi.

YAKALANDIĞI SIRADA DİJİTAL KARTLARI ÇÖPE ATTI

Terör örgütünün ve örgütsel faaliyetlerin deşifre olmasını engelleme  adına kriptolu, şifreli hafıza kartları kullandığı, bu kartları yakalanmadan önce  çöp kutusuna atarak örgütün kriptolu yapılı, üst ve alt yönetimleri ile bunların  eylem ve faaliyetlerinin deşifre edilmesini önlemeye yönelik davranışlarda  bulunduğu, yakalandığı tarih itibarıyla İstanbul Bahçelievler Kudret Saraçoğlu  İlkokulu'nda matematik öğretmeni olarak görev yaptığı tespit edildi.

Şüpheliyi yakalamak ve ikametinin aranması amaçlı adresine gidildiği  sırada, şüphelinin apartman yangın merdivenleri boşluğunda bulunan yeşil renkli  çöp kovasına bazı malzemeler attığı, olay yeri inceleme ekibi çağrılmak suretiyle  evin giriş kapısının sağında bulunan yeşil renkli çöp kovası içerisinde olay yeri  inceleme ekipleri tarafından rapor hazırlandı. Raporda, çöpte hafıza kartları  bulunduğu, kartların içerisinde etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanma  talebiyle açıklamalarda bulunan örgüt mensuplarının ifadelerinin bulunduğu  belirtildi.

Dosyalardaki bazı evrakın şifresini çözmek için çalışmalar sürüyor. 

Örgütün şifreli mesajlaşma programı "ByLock" kullanıcısı da olan  Keskin'in, eşinin de 17-25 Aralık'tan sonra Bank Asya'da hesap açtırdığı, erkek  kardeşinin ise terör örgütüyle iltisakı nedeniyle KHK ile kapatılan Pak Eğitim İş  Sendikası üyelik kaydının bulunduğu ve terör örgütü iltisakı nedeniyle kapatılan  ya da kayyum atanan şirketlerden SGK kaydının bulunduğu tespit edildi.

KESKİN'İ TEŞHİS ETTİLER

Soruşturma kapsamında etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanarak ifade  veren "Polat" kod adlı şüpheli Ö.B. ile Suat kod adlı Murat Baki, şüpheli Y.C,  Nihat Keskin'in "Marmara bölge imamı" olduğu yönünde ifade verip fotoğrafını da  teşhis etti.

Keskin hakkındaki tespitler, arama ve el koyma tutanakları, araştırma  raporları ve diğer deliller bir arada dikkate alındığında, terör örgütünün sözde  jandarma teşkilatı yapılanmasının üst düzey yöneticilerinden olan şüphelinin,  darbe girişimi sırasında bu görevini sürdürdüğü, darbe girişimi öncesi ve  sırasında alt hiyerarşisine verdiği talimatın zincirleme olarak en alt kademede  bulunan ve "öğrenci" olarak tabir edilen jandarma personelince aynen uygulandığı  belirtiliyor.

Şüpheli Keskin'in, Marmara bölgesindeki tüm sivil ve jandarma  personeli örgüt mensuplarını komuta yetkisinin bulunduğu, bu şekilde örgütün  amacına uygun biçimde işleyişini sağlayan, örgüt mensuplarına görev veren, emir  ve idare yetkisine sahip olan konumuna göre örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen  darbe girişimi kapsamındaki kalkışma suçlarını işlediği ifade ediliyor.

KAMUFLE OLMAK İÇİN NÖBETLERE KATILMIŞ

Soruşturma ve dava kapsamında şüpheli Nihat Keskin ifadesi alındı.  Keskin, 8 Eylül 2016'da İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube  Müdürlüğü'nde alınan ifadesinde, 1998 yılında Pamukkale Üniversitesi Eğitim  Fakültesi'nden mezun olduğunu, çeşitli illerde öğretmenlik yaptığını, son görev  yaptığı okulun Kudret Saraçoğlu İmam Hatip Ortaokulu olduğunu söyledi. Keskin,  "Telegram, Vip, Biber, ByLock" programları kullanmadığını FETÖ içerisinde  akrabası ya da yakını bulunmadığını iddia etti.

Sorguda, "FETÖ içinde veya arkadaşlarınız arasında kod isi kullanmakta  mısınız?" sorusuna olumsuz yanıt veren Keskin, FETÖ'ye ait ev veya yurt gibi bir  yerde kalmadığını savundu. Keskin, "FETÖ'ye hangi yollardan ve nasıl katıldınız?"  sorusu karşısında "Hiçbir şekilde katılmadım ve desteklemiyorum." cevabıyla inkar  stratejisini sürdürdü.

Keskin, 14 Temmuz 2016'da herhangi biriyle irtibat kurmadığını  söylerken, 15 Temmuz 2016 gecesi neler yaptığı sorusuna ise "15 Temmuz'da  Halkalı'daki ikametimde bulunmaktaydım. CNN TÜRK haber kanalından darbe olayını  duyunca ve Cumhurbaşkanı'nın sokağa çıkma çağrısından sonra yalnız olarak ben de  sokağa çıktım. Basın Ekspres yolundan havalimanına doğru gittim. Ben de bu darbe  kalkışmasının karşısında bir kişi ve vatandaş olarak darbeye karşı durmak ve  sokağa çıkan vatandaşlara destek olmak maksadıyla sokağa çıktım. Daha sonraki  günlerde ise Halkalı Meydanı'nda yapılan demokrasi nöbetlerine katıldım." diye  yanıt verdi.

Darbe girişiminden yaklaşık 20 gün sonra kod isimleri "Erkan", "Polat"  ve "Suat" olan kişilerle Pendik'te buluştuğu iddialarını da kabul etmeyen Keskin,  "Benim bu darbe olayıyla veya FETÖ ile kesinlikle bir irtibatım yok. Çocuklarım  burslu olarak Fatih Koleji'ne gidiyor. Sadece bu konuda bir irtibatım vardır."  cevabını vererek, örgüt mensuplarıyla buluştuğunu da yalanladı.

Nihat Keskin, 8 Ekim 2018'de hakkında açılan dava kapsamında da  verdiği ifadesinde de "Kaçmak istesem kaçabilirdim. Suçlu olsam kaçardım. Evimin  orada çöp kutusunda buluna flaş diskin bana ait olduğu söyleniyor. Bu iddiaları  reddediyorum. 'ByLock' kullanıcısı değilim." ifadeleriyle suçlamaları inkar  etmeyi sürdürdü.

Keskin halen İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "TBMM'yi ortadan  kaldırmaya veya görevi yapmasını engellemeye teşebbüs etme, Türkiye Cumhuriyeti  Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevi yapmasını engellemeye teşebbüs etme,  anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, silahlı terör örgütü yöneticisi  olma" suçlarından 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 22,5 yıla kadar hapis cezası  istemiyle tutuklu yargılanıyor.